in ,

Zašto je nafta sve značajnija tema u svijetu? Eksperti predviđaju da bi se 2023. sve moglo promijeniti!

Cijene nafte mogle bi da ostanu ispod 50 dolara po barelu do 2023. godine, nakon čega bi mogla uslijediti ozbiljna promjena, navodi se u izvještaju Međunarodne agencije za energiju /IAE/ za oktobar.

U izvještaju se ističe da je prognoza o padu potražnje za 8,4 miliona barela dnevno za ovu godinu, na nivo od 91,7 miliona barela na dan, relevantna samo ukoliko OPEK i ostali proizvođači budu u potpunosti poštovali dogovor o smanjenju isporuka i ako svjetske rezerve opadnu za četiri miliona barela na dan u četvrtom kvartalu, prenosi portal Bankar.me.

Ukoliko od 1. januara, prema sadašnjem planu, uslijedi povećanje proizvodnje za 1,9 miliona barela na dan, postoji ograničena mogućnost tržišta da primi dodatne količine nafte u narednim mjesecima, navodi IAE.

“Pored toga, postoji rizik da će oporavak potražnje biti ometen nedavnim rastom broja slučajeva Covida-19 u mnogim zemljama”, napominje ova agencija.

IEA i dalje očekuje da će sljedeće godine uslijediti rast potražnje za naftom za 5,5 miliona barela na dan, čime bi ona dostigla nivo iz 2020. godine.

Izolovano ostrvo za koje skoro niko ne zna: Ovdje čuvaju najopasnije viruse na svijetu!

Poznato kojim oružjem je napadač iz Zagreba ubio policajca! Svi su u čudu, odakle mu ovaj kalašnjikov?!