in ,

Zastrašujuće upozorenje iz Venecuele: Ponavlja nam se Jugoslavija!

Ministar vanjskih poslova Venecuele Jorge Arreaza kaže da su predsjednik te zemlje Nicolas Maduro i njegov kabinet, prije nekoliko godina skrenuli pažnju da je neophodno da se prouči ono što se u Jugoslaviji dešavalo tokom 90-tih godina, jer je smatralo kako je situacija u Jugoslaviji i Veneculi veoma slična.

“Jedina razlika je vremenska, ali je ista formula. Poduhvat u Jugoslaviji je predvodio NATO, a ovaj poduhvat predvodi SAD. Mi smo spremni, naučili smo lekcije iz vašeg iskustva”, kaže Arreaza.
On je dodao da se međunarodni pritisak, prvenstveno SAD i njenih partnera, odražava na ekonomsku situaciju u Venecueli.

“Kao što znate, Venecuela je pod sankcijama, u blokadi smo, postoji invazija na našu zemlju. Novac, naša imovina je pod blokadom i zbog toga nam je veoma teško da nešto uvezemo, kao i da to platimo, ali i da primimo uplaćeni novac od transakcija. Tradicionalni bankarski sistem više ne funkcioniše u Venecueli. Sankcije su u cilju stvaranja potpunog privrednog kolapsa i u cilju vršenja pritiska na narod, kao i u cilju da se pogorša životni standard stanovništva koji bi generisao dovoljno nezadovoljnih građana koji bi uticali da dođe do promjene vlasti. To je svrha strategije Amerike. Nakon što je su uvidjeli da je režirani državni udar propao, oni su odlučili da pojačaju sankcije Venecueli”, rekao je za Srbija Danas Arreaza.

Komentarišući proizvodnju nafte kao glavnog izvoznog proizvoda Venecuele, šef diplomatije kaže da se proizvodnja jeste smanjila, ali da je dosta za zemlju od 30 miliona stanovnika.

“SAD pokušava da blokira naš izvoz nafte. Ipak, imamo dobre saveznika poput Rusije, Kine, Indije, Turske, koje su nam do sada pomagale da izvezemo i prodamo našu naftu. Nafta je sama po sebi izuzetno tražen proizvod i zbog toga nam nije toliko teško da je prodamo. Ipak, SAD se trudi da nam sankcijama koje uvode otežava izvoz. I ranije smo također uspijevali da proizvedemo i prodamo dovoljno, pa se nadamo da će takva situacija ostati i u buduće”, kaže Arreaza.

Nesretan slučaj u dvorištu porodične kuće: Traktorom pregazio dvogodišnjeg unuka

Ministar MUP-a Srbije žestoko napao Nasera Orića: “Nisi bio u Srbiji, to se jasno vidi na slici!”