in

Bosanka u Austriji prekršila karantin, ali ovakvu kaznu nikako nije očekivala!

Da je sud u srijedu 22. jula dokazao da je optužena postupila s namjerom, ona bi se suočila sa kaznom do tri godine zatvora.

Žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine je zbog nepoštivanja pravila karantina, odnosno izlaska iz samoizolacije, dobila novčanu kaznu u visini od 800 eura i uslovnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Tako je odlučio sud u austrijskom gradu Klagenfurtu, koji smatra da je ”optužena svjesno dovodila ljude u opasnost od zaraze”.

Ova 49-godišnjakinja je išla u trgovački centar gdje je bila u kontaktu s poštanskim djelatnikom, pisalo je u optužnici. U supermarketu je navodno obavila bankovni prenos sa šaltera lokalnog poštanskog ureda. Problem je, kako je na rečeno tokom suđenja, bio i što na šalteru pošte nije nosila zaštitnu masku.

Budući da je izašla iz kuće uprkos naređenoj samoizolaciji te je pritom pozitivna na Covid-19 mogla ”izazvati opasnost od širenja bolesti”, žena je počinila krivično djelo, navodi tužilaštvo.

Da je sud u srijedu 22. jula dokazao da je optužena postupila s namjerom, ona bi se suočila sa kaznom do tri godine zatvora. Za nenamjerno kršenje karantina kazna u Austriji je do jedne godine zatvora.

Sud je kazao da je kazna tako visoka kako bi obeshrabrila sve one koji ne poštuju odluke vlasti o sprečavanju širenja koronavirusa.

Zbog kršenja samoizolacije na sudu će se u petak naći i 35-godišnja žena iz Braunaua koja je otišla u šetnju uprkos tome što je bila zaražena koronavirusom. Prijavio je poznanik koji je znao da je Covid-pozitivna.

VELIKA PREVARA POJAVILA SE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA: Uzimaju više od 1000 maraka za OVO, a ima veze sa ZADRUGOM 4!

Gdje migranti koji počine krivično djelo u BiH izdržavaju kaznu?