in ,

Zatraženo je zaustavljanje poskupljenja cigareta, ali neko je to zaustavio. Ko?

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) predložio je još prije osam mjeseci da se kroz izmjene Zakona o akcizama uvede moratorij na povećanje cijena duhana i duhanskih proizvoda.

Pozitivna ocjena

Ovaj prijedlog, međutim, još nije razmatralo Vijeće ministara BiH, a građani nastavljaju negodovati zbog novih poskupljenja cigareta koja su najavljena od 1. januara 2019. godine.
Kako je za “Avaz” pojasnio Ratko Kovačević, portparol UIO-a, Upravni odbor formirao je radnu grupu koja je pripremila inicijativu da se napravi moratorij na povećanje cijena duhana.

– Urađen je prijedlog zakona koji je dobio pozitivnu ocjenu Odbora. No, mora se izmijeniti Zakon o akcizama da bi se ta inicijativa usvojila, barem za period od tri godine, za koliko je predviđen moratorij. Prikupljena su mišljenja 12 institucija i proslijeđena su UO-u, a zatim i Vijeću ministara – kazao je Kovačević.

Nataša Krsman, portparol Ministarstva finansija BiH, potvrdila je za “Avaz” da su mišljenja stigla te da je materijal kompletiran.
– Sve je proslijeđeno Vijeću ministara i sada je na predsjedavajućem (Denisu Zvizdiću, op. a.) da to stavi na dnevni red – rekla je Krsman.

Ide u Parlament

Procedura se nakon toga nastavlja u Parlamentu BiH, koji mora usvojiti inicijativu.

Interesantno je da je BiH među prvih 20 država svijeta po konzumiranju duhanskih proizvoda, podaci su “Tobacco Atlasa” (TA), organizacije koja prati potrošnju ove vrste proizvoda u svijetu.

Udar na džepove građana

Gordana Bulić iz Udruženja “Klub potrošača” Tuzlanskog kantona rekla nam je da je svako poskupljenje udar na džep potrošača i da su cigarete skupe za naš standard.

– Interesira nas kuda idu takse na cigarete. Želimo da taj podatak bude transparentan. Nemamo centre za odvikavanje, ogromni su redovi u kliničkim centrima, jer nemamo aparata, a ne znam gdje ide taj novac – rekla je Bulić.

Teška saobraćajna nesreća u Sarajevu, saobraćaj obustavljen, jedna osoba teško povrijeđena

Troje ljudi poginulo je za pet sati. Danas je bio crni dan na bh. cestama

Objavljena lista najmoćnijih pasoša svijeta. Građani BiH se baš i ne mogu radovati