in

Zavisimo od njih, a prijeti im nestanak: Zagrijavanje okeana i mora može da dovede do još jedne katastrofe!

Sa zagrijavanjem okeana i rijeka povećanje temperature voda do kraja vijeka moglo bi da predstavlja veliku prijetnju i ribljim vrstama od kojih zavisi čovječanstvo.

Taj zabrinjavajući zaključak objavljen je u radu u časopisu Science.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaskog bakalara ili crvenog lososa i ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili pastrmke.

Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 odsto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. da ima teškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima, navode naučnici.

Kad bi se vlade obavezale da zadrže globalno zagrijavanje do 1,5 stepeni Celzijusovih broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su naučnici – samo deset odsto.

“Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak pa stvarno ističemo da je važno preduzeti akcije i ispuniti političke obaveze prema smanjivanju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa”, kaže dr Fleming Dalke, morski biolog s njemačkog instituta Alfred Vegener i jedan od autora studije.

Studiju je sproveo tim naučnika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje žive u morima i rijekama u klimatskim zonama širom svijeta.

Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura koncentrisale su se na odrasle riblje jedinke.

Sad su naučnici proučili kako porast temperatura djeluje na najosetljivija razdoblja života ribe – ona koja su presudna za razmnožavanje i opstanak vrste.

Danas oko tri milijarde ljudi zavisi od riba kao izvora hrane.

Prava noćna mora: Štedio za putovanje godinu dana, a ostao 110 dana zarobljen na aerodromu!

David Schwimmer otkrio pravu istinu o nastavku serije “Prijatelji”! Poslije ovih riječi brojni fanovi ostali su u šoku!