in

Zbog izbora u BiH morala se oglasiti Ambasada SAD u Sarajevu

Posljednjih dana u medijima u Bosni i Hercegovini pojavili su se mnogi izvještaji i izjave o mogućoj prevari prilikom registracije za glasanje izvan Bosne i Hercegovine. Posebno je u fokusu registrovanje birača za glasanje na ovogodišnjim lokalnim izborima iz Hrvatske i Beograda.

“U potpunosti podržavamo nastojanja Centralne izborne komisije BiH da poboljša transparentnost i integritet predstojećih lokalnih izbora, posebno u procesu registracije birača za glasanje izvan BiH. Izvod iz centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH koji je Centralna izborna komisija BiH objavila po prvi put, ključna je prilika za građane da spriječe da se njihov identitet koristi u prevarama. Pozivamo sve građane da provjere svoje podatke i prijave sve nepravilnosti. Pozivamo i CIK BiH da, u saradnji sa tijelima za provođenje zakona i tužiteljima, odlučno istraži i preduzme radnje u slučajevima dokumentiranih prevara. Svi imaju ulogu u očuvanju integriteta izbora”, kazali su za N1 iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Centralna izborna komisija BiH je na sjednici održanoj početkom ovog mjeseca donijela Odluku o utvrđivanju i objavi broja birača upisanih u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine za Lokalne izbore 2020. godine.

Odlukom je utvrđeno da će se na izvodu iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine naći ukupno 101.771 birač. Centralna izborna komisija BiH je ovaj izvod javno objavila na svojoj web stranici, vodeći računa o zaštiti ličnih podataka. Izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan Bosne i Hercegovine Centralna izborna komisija BiH objavljuje kako bi birač koji je bez svog znanja, odnosno mimo njegove volje upisan u isti, imao mogućnost podnošenja žalbe.

Facebook briše pageve u Bosni i Hercegovini: Najžešća borba protiv lažnih vijesti do sada

RASVIJETLJEN SVIREPI ZLOČIN U BIHAĆU Evo koga je policija uhapsila