in , ,

Žestoka izjava crnogorskog predsjednika Mile Đukanovića: “Srpska crkva odgovorna za genocid u Srebrenici”

Milo Đukanović bez dlake na jeziku.

Milo Đukanović bez dlake na jeziku.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je kako je Srpska crkva išla prije vojske. “Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore izjavio je da Srbija nikada nije prihvatila crnogorsku nezavisnost i gleda na Crnu Goru kao na dio “srpskog sveta”. Dodao je da Srpska pravoslavna crkva (SPC) djeluje slično “klerikalnom fašizmu”.

“Mogu to potvrditi za vrijeme za koje sam u politici, a to možemo potvrditi i istraživanjem historijskih dokumenata čak iz XIX vijeka”, rekao je Milo Đukanović na konferenciji “Zapadni Balkan: Ključni dio slagalice evropske bezbjednosti” u organizaciji GLOBSEC-a.

“Kad se vidi odnos Srbije u regionu, ta uloga je potencijalno destruktivna, zato što se Srbija vratila politikama iz ranih devedesetih. Srbija je tu da sačuva interes Srba gdje god žive u regionu. To je ista greška koju je Slobodan Milošević napravio devedesetih, znamo šta se desilo u Bosni i Hercegovini”, istakao je Đukanović.

Milo Đukanović: Srbi u CG ne mogu biti legitiman cilj Beograda

Rekao je da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zaštitu interesa srpskog naroda u Crnoj Gori pokušava da predstavi kao legitiman cilj.

“Ne može miješanje u unutrašnje stvari jedne države biti legitiman cilj. Žao mi je što Srbija ponavlja greške i plašim se da to je to realističan potencijal za stvaranje nestabilnosti u regionu. Srbija to čini oslanjajući se na podršku Moskve”, istakao je Milo Đukanović – prenosi N1.

Kako je dodao, ima veoma svježe sjećanje na devedesete, kada je, kako je rekao, Srpska crkva stigla prije vojske.

“Išli su istom putanjom – prvo crkva, pa vojska i, na kraju, odgovorni su, pored ostalog, za genocid u Srebrenici. Crkva je opasno oruđe u rukama retrogradnog nacionalizma i treba da usmjerimo političku odgovornost i pažnju na njih ako želimo da otklonimo destruktivne sile, opasne za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu”, ocijenio je crnogorski predsjednik.

Pogledajte snimak.

Strahovite poplave u Žepču, Zavidovićima i Vitezu, otežano odvijanje saobraćaja

Sarajevska Vijećnica u bojama zastave Njemačke: “Naše misli i molitve su uz vas”