Žestoka reakcija Aleksandra Vučića na izjavu Bakira Izetbegovića: Ovo niko nije očekivao

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Mnogo žestokih reakcija izazvala je pogrešno interpretirana izjava bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića o priznanju Kosova. U Srbiji su se oglasili brojni političari, a u BiH su otišli korak dalje pa je tako Milorad Dodik otvoreno poručio Izetbegoviću da ne prelazi ”granice Republike Srpske”.

No najžešća reakcija stigla je od Aleksandra Vučića koji je, vjerovali ili ne, zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost Srbije povodom izjave Izetbegovića da je, što se njega tiče, BiH već trebalo da prizna Kosovo. Sjednica će biti održana u četvrtak, 16. novembra. Sjednica Savjeta zakazana je za 12.00 sati. Ovakav potez zaista niko nije očekivao.

”Šokantna izjava”

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je izjava člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o priznanju nezavisnosti Kosova “skandalozna i šokantna” i da, kako je rekao, iz korijena mijenja “stvari i odnose”.

“Sasvim sigurno da ovo neće ostati bez odgovora. To znači da BiH napušta princip poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta ne samo u slučaju Srbije, pošto ne možete u slučaju Srbije primenjivati jedne aršine, a na druge države, pa i na vlastitu, druge aršine”, rekao je Đurić za Pink.

Đurić je dodao da će nadležni organi Srbije vrlo brzo naći načina da daju, kako je rekao, pravi odgovor na “šokantnu i skandaloznu izjavu Izetbegovića”.

Narodni poslanik u Skupštini Srbije Meho Omerović kaže da je van svake pameti da neko ko je samo jedan od tri člana Predsjedništva BiH, koja čuva sopstveni teritorijalni integritet, želi da priznaje secesiju u drugoj državi.

“Zalagati se za komadanje Srbije priznavanjem Kosova značilo bi da je to i prihvatanje da se i BiH može deliti na tri dela”, ocjenjuje Omerović. Podsjećamo, Izetbegović je za Deutsche Welle rekao:

Ništa novo

“Što se mene tiče, dosad Kosovo bi trebalo da bude priznato. Sad će se naljutiti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”.

Problem je nastao sa odgovorom Izetbegovića na pitanje da li bi BiH trebala priznati Kosovo, na šta je član Predsjedništva BiH odgovorio: “Nadam se da da”, a ne kako su prenijeli Tanjug i nekoliko regionalnih medija sa kategoričkim “Da”.

Tako su ljudi ponovo napravljeni budala zbog nečije izjave koja ovaj put čak i nije bila onakva kakva je ”trebala” biti da bi ovaj sukob imao ikakvog smisla. Ništa novo…