in ,

Znate li ko je danski milijarder čija su djeca poginula na Šri Lanki?

U islamističkim napadima na Šri Lanki poginulo je 290 osoba, a oko 500 ih je ranjeno. Nije isključeno da broj mrtvih bude i veći.

Među poginulima ima na desetke stranaca.
Glasnogovornik porodice danskog milijardera Andersa Holcha Povlsena objavio je kako je u napadu poginulo i njegovo troje djece. Imena i dob nisu objavljeni.

Povlsen je naslijedio danski trgovački lanac Bestseller koji je procijenjen na oko 4,5 milijardi funti. On je i najveći dioničar u poznatoj online trgovini Asos te drugi najveći dioničar u njemačkoj online trgovini Zalando. 46-godišnji Povlsen sa šest godina mlađom suprugom ima četvero djece – Almu, Astrid, Agnes i Alfreda. Alma je prije nekoliko dana na Instagramu objavila fotografiju dvije sestre i brata sa Šri Lanke.

Vlasnik golemih posjeda u Škotskoj

Ovaj milijarder je osim toga i vlasnik golemih posjeda diljem Škotske. Zbog toga ga se u javnosti zna zvati i kraljem Škotske. U ovom dijelu Ujedinjenog Kraljevstva, kako je lani pisao Daily Mail, posjeduje 11 velikih imanja uključujući i dvorac.

Imanja je počeo kupovati 2006. godine. Tada je kupio gotovo 200 četvornih kilometara veliko imanje na teritoriju nacionalnog parka Carngorm u Glenfeshieju, a što je platio 7,9 milijuna funti.
Sljedećih je godina nastavio s velikim investicijama u imanja diljem Škotske. Potrošio je oko 100 miliona funti ili okvirno oko 115 miliona eura. Rezultat svega je da je postao najveći britanski zemljoposjednik koji je iza sebe ostavio brojne bogate aristokrate koji su posjede i zemljišta gomilali generacijama.

No kako je do toga došlo? Prije nego što će postati vlasnik milijarde eura vrijednog trgovačkog lanca Bestseller, bio je dug put. Njegov otac Troels Povlsen davne je 1975. godine pokrenuo trgovinu u danskom gradu Brande. Porodični posao se širio, a danas Povlsen zapošljava oko 15.000 ljudi.

Ipak, ovaj je milijarder, golemom bogatstvu usprkos, uspio ostati relativno nepoznat. Dijelom to može zahvaliti i činjenici što, iako ima golema i skupa imanja, živi relativno normalnim životom, često netipičnim za milijardere.

Sa dugogodišnjom partnericom Anne Storm Pedersen dobio je četvero djece koja su pohađala državne škole. Par se upoznao kad je Anne počela raditi za Bestseller.

(Index.hr)

Srbijanski medij objavio zaista sjajan tekst o Sarajevu. Šta li će Dodik reći na ovo?

Zidane prodaje pet velikih zvijezda Reala: Na transfer listi najskuplji igrač u historiji!