in

Znate li šta znače šarene linije kad nestane program na TV-u

Da bi došlo do prekida programa na TV-u, nekada davno, začulo bi se užasavajuće pištanje, a na ekranu televizora pojavili bi se neobični šareni kvadrati, pravougaonici i linije.

Raznobojne forme u krugu, kvadratićima, pravougaonicima i linijama koje prati jednolično pištanje zovu se test karta ili test šablon.

Ovaj televizijski test signal uglavnom se emitira u trenucima kada je transmiter aktivan, ali ne emitira program – dakle, uglavnom na početku i na kraju emitiranja.

Šare uglavnom prati i pištanje, jednolični sinusni ton, mada su neke televizijske stanice u pozadini test karte puštali i radiosignal ili instrumentalnu muziku.

Ovakve test kartice korištene su od samih začetaka televizije. Isprva su to bile stvarne kartice u koje je uparivana kamera, a glavni cilj bili su uparivanje kamera i kamkordera i kalibracija signala. Ovih dana se za to koriste generatori za test signala koji ne zahtijevaju prisustvo kamere.

Digitalno izrađene test karte omogućavaju svima (i gledaocima i televizijskim stanicama) da podese svoju opremu kako bi dobili optimalan kvalitet slike.

Krug je bio tu zbog podešavanja linearnosti u doba dok su se u televizorima koristile elektronske cijevi.

Test karte uglavnom sadrže određeni set šara koji omogućava televizijskim kamerama i gledaocima da adekvatno podese sliku na svojim uređajima. Centralni dio test karte bile su takozvane SMPTE trake u različitim bojama i to s lijeve na desnu stranu, redom: bijela, žuta, zelena, magenta, crvena i plava. Uz te boje, tu se nalaze i različite nijanse crne koje omogućavaju da se jačina svjetla i kontrast na ekranima podese što bolje.

Najpoznatija test karta napravljena je 1966. u laboratoriju kompanije “Phillips”.

Vučić ima novi plan za Kosovo. Javnost ne može da vjeruje šta priča

DA LI OVDE NEŠTO SMRDI? Izrael izvukao milione dolara zbog svađe BiH, Srbije i Kosova