Afera “respiratori” se nastavlja: SIPA napravila haos na aerodrom u Sarajevu! Pretresaju sve, izuzimaju važne dokumente!

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ponovo pretresaju carinsku ispostavu na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, zbog spornog uvoza respiratora iz Kine.

“SIPA vrši pretres po nalogu našeg tužiteljskog tim uz naredbu Suda BiH u okviru predmeta “respiratori”. Traži se dokumentacija”, potvrdio je za Fokus.ba Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva BiH, koji je dodao da u ovom trenutku ne mogu dati više informacija.

Da su pripadnici SIPA-e vršili pretres na Aerodromu Sarajevo potvrdio nam je glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

“Dokumentacija o uvozu 80 respiratora u BiH, čiji je uvoznik kompanija FH Srebrena malina doo, nije se zagubila. Istražioci su bili u carinskoj ispostavi Aerodrom Sarajevo i izuzeli su orginalnu dokumentaciju, koja im je potrebna u postupku, što mi je potvrdio šef ove carinske ispostave. Dakle, dokumentacija nije zagubljena”, potvrdio je za Fokus.ba Kovačević.

Afera “Respiratori” je krenula 27. aprila kad je saopšteno da je 100 respiratora za zdravstveni sistem Federacije BiH uvezla kompanija “FH Srebrena malina” iz Srebrenice koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom.

Istragu u predmetu “Respiratori” provodi Tužilaštvo BiH, a zbog uvoza 100 respiratora iz Kine preko kompanije “Srebrena malina” osumnjičeni su federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, vlasnik “Srebrene maline” Fikret Hodžić te direktor Agencije za lijekove i medicinske sredstva BiH Aleksandar Zolak.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.