in ,

Akademik Filipović bez dlake na jeziku napao Izetbegovića, Čovića i Ivanića: Ponašaju se kao da je BiH njihova privatna prćija!

Filipović
Filipović

Muhamed Filipović smatra da je apsolutno nedopustivo da se Hrvatska miješa u unutrašnja pitanja BiH, jer Dejtonski sporazum nije dao i nije mogao dati prava skupštini bilo koje druge države da raspravlja i odlučuje o položaju građana koji žive u njoj.

Akademik je ovo naglasio komentarišući zaključke sa tematske sjednice Odbora za Hrvate izvan Hrvatske o temi “BiH, položaj Hrvata u BiH i evropski put BiH” – pišu Vijesti.ba

– Međutim, to je konzekvenca činjenice da više od 100 godina postoji kontinuitet intenzivnog miješanja i nastojanja hrvatskog nacionalizma da se BiH razbije kao država – ocijenio je Filipović.

Prema njegovim riječima, žalosno je što na ovakav potez susjedne Hrvatske nema adekvatne reakcije iz naše države.

– Naše državne institucije ne stoje na braniku svoje države, nego se isključivo svode na odbranu interesa separatnih oligarhija koje vladaju dijelovima BiH – govori akademik Filipović.

Ističe kako je Hrvatska istovremeno i nosilac udruženog zločinačkog poduhvata i u tom smislu bi joj Parlament BiH i Predsjedništvo BiH trebali očitati lekciju.

– Predsjedništvo BiH nije privatna prćija Izetbegovića, Čovića i Ivanića. Oni se ponašaju kao da je država BiH njihova privatna prćija, jer nemaju elementarno svojstvo najvišeg državnog tijela jedne države. Ne mogu vam opisati kolika količina drskosti i bezobrazluka postoji u odnosu prema ovoj našoj državi, i to ne samo od naših susjeda, nego i onih ljudi koji momentalno vladaju u BiH – zaključio je Filipović.

Podsjećamo, Odbor Hrvatskog Sabora za Hrvate izvan Hrvatske na sjednici u Zagrebu donio je nekoliko zaključaka, među kojima i onaj da je stabilna, prosperitetna i evropska BiH, država tri jednakopravna naroda i svih njenih građana, strateški interes Hrvatske.

“Samo jasna struktura federalne države, kakva je BiH, u načelu, i po važećem Ustavu, s mehanizmima zaštite kolektivnih i individualnih prava na cijeloj državnoj teritoriji, u skladu s najvišim evropskim standardima te mehanizmima zaštite legitimnih interesa konstitutivnih naroda, također u cijeloj BiH, pomoći će daljnjoj demokratizaciji političke scene, kako unutar konstitutivnih naroda, tako i u BiH općenito”, navodi se u zaključcima.

Kako se precizira, najveći dio političkih problema i paralize procesa odlučivanja u BiH “nastao je institucionalnom zloupotrebom i kršenjem prava konstitutivnih naroda, posebno hrvatskog naroda, kojem je političkom majorizacijom više puta bilo onemogućeno da na entitetskom i državnom nivou vlasti potvrdi svoju većinsku političku volju, iskazanu u demokratskom procesu izbora”, saopćeno je nakon sjednice ovog odbora.

Komunistička stranka razljutila naciju: Prekrasan park pretvorili u migrantski geto!

Komunistička stranka razljutila naciju: Prekrasan park pretvorili u migrantski geto!

Marija Šerifović

Marija Šerifović izazvala haos na društvenim mrežama, fanovi je napali: Dizala si tri prsta cijelu noć!