in ,

Američka ambasada burno reagovala zbog ovog prizora u BiH: “Vama hitno trebaju izbori!”

Američka ambasada u BiH reagovala je na problem sa smećem u Mostaru na svom Twitter profilu. Navide – građani Mostara trebaju vlast i izbore.

Uz fotografiju je objavljena i poruka:

“Smeće na ulicama Mostara na prevelikoj vrućini. Zabrinjavajući izvještaji o toksičnom otpadu u vodi. Građani Mostara trebaju funkcionalnu vladu koja će se pozabaviti kritičnim pitanjima i ostalim stvarima. Građani Mostara trebaju izbore”, navedeno je.

Sastanak u Vijećnici

Vidjet ćemo, mi ne odlučujemo, rekao je kratko Nijaz Hodžić, predstavnik mještana Vrapčića i Kuti-Livča nakon današnjeg sastanka u Gradskoj vijećnici sa predstavnicima Grada.

Mještanima naselja na sjeveru koji i dalje deponiju drže u blokadi ponuđeno je ispunjenje svih zahtjeva kojim se može udovoljiti i bez Gradskog vijeća.

Mještani će odluku o eventualnom povlačenju donijeti uskoro.

– Zajedno ćemo donijeti odluku. Bez ostalih i bez konsultacija sa njima preuranjeno je da kažem bilo šta, dodao je Hodžić.

Gradsko vijeće neophodno je za smjenu direktora JP Deponija Abdurahmana Bećirevića, te za zatvaranje deponije. Svim ostalim zahtjevima građana se odmah može udovoljiti.

Mostar je inače danima zatrpan smećem. Ogromne količine otapada više ne mogu u do kraja ispunjene kontejnere.

Slika u blizini Starog mosta, na mjestima kuda prolaze stotine turista na dan, najgora je moguća i pitanje je kako će ovaj problem i kada biti riješen.

Podsjećamo, vozila komunalnih preduzeća ne mogu otpad deponovati na deponiju Uborak, što je dovelo do ogromnog problema. Sinoć je u južnom dijelu grada velika količina otapada spaljena, a također saznali smo i da vozla Parkova svoj otpad deponuju u blizini Aluminskog kombinata.

Građani su ogorčeni.

– Ovo je užas! Vidite na što liči najljepši dio grada. Pitam se imaju li u Gradskoj upravi pameti i obraza? Ovako dalje ne može nešto se mora riješiti. Razumijem i mještane na sjeveru, ali oni moraju malo misliti i na nas, rekao je za Vijesti.ba Salem Duraković, građanin Mostara.

Bošnjaci u RS uznemireni: “Ruše nišane na groblju, pred džamije ostavljaju prijeteće poruke!”

Svjetske sile idu u akciju: “Kosovo je završena priča, vrijeme je za BiH!”