Odgovor Ambasade SAD Miloradu Dodiku

Odlučno odbacujemo bilo kakvu daljnju geografsku podjelu BiH, uključujući i mogućnost formiranja trećeg entiteta, te se snažno protivimo reorganizaciji zasnovanoj na etničkim principima, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH, odgovarajući na upit bh. medija o izjavi predsjednika RS Milorada Dodika da bi treći entitet stabilizovao BiH.

“Stav SAD o ovom pitanju je poznat i ostaje nepromijenjen. SAD su posvećene principima Dejtonskog mirovnog sporazuma – Bosni i Hercegovini kao demokratskoj, multietničkoj, suverenoj i nezavisnoj državi sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, te sa neupitnim teritorijalnim integritetom”, istaknuli su iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Iz američke Ambasade su u dopisu za Vijesti.ba poručili da lideri u BiH imaju odgovornost prema građanima da se fokusiraju na stvarna pitanja – ekonomiju, zapošljavanje i da se suzdrže od retorike koja dijeli javnost i podiže tenzije.

Podjećamo, Dodik je u intervjuu za ”Večernji list”, između ostalog, kazao da bi treći entitet stabilizovao BiH, te da je “fer da se Hrvati osjećaju svoji na svome, što bi im garantovao treći entitet”.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.