Američka ambasadorka zabrinuta za situaciju u BiH

Maureen Cormack
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izrazila je veliku zabrinutost u vezi s korupcijom i političkim uticajem, pa čak i na pripadnike pravosudnog sistema u BiH, o čemu je također govorio predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija na današnjem sastanku s američkom ambasadoricom.

 

Kako je Cormack istakla, vlada SAD-a i Ambasada u BiH već 20 godina i duže pomažu pravosuđe u BiH jer smatraju da je ono od ključne važnosti za uspjeh naše zemlje.

”Nastavit ćemo pružati podršku BiH, ali i izražavati zabrinutost kada razlozi za to postoje”, dodala je.

Ambasada SAD-a u BiH smatra da je na samom početku postignut značajan napredak u radu bh. pravosuđa, međutim, kada su se počeli nizati izazovi i problemi, ističe ambasadorica, taj je napredak usporio svoju dinamiku.

Cormack je izrazila nadu da će biti u mogućnosti zajednički raditi na postizanju cilja borbe protiv korupcije i političkog uticaja, kao i na ponovnoj izgradnji povjerenja javnosti u pravosuđe.

Istakla je da je u više područja viđeno koliko je jak politički uticaj, tamo gdje ne bi trebao biti, a to su pravosuđe, ali i ekonomija, gdje politički uticaj nije imao pozitivnu ulogu.

Komentirajući sporo procesuiranje slučajeva korupcije u BiH, kazala je da razumije da se pravosuđe suočava s brojnim izazovima, ali ukazala je pažnju na to da je ovakve slučajeve potrebno dovesti dokraja, ukoliko se želi vratiti povjerenje građana.

Osvrnula se i na nedavnu posjetu kongresne delegacije SAD-a Bosni i Hercegovini, organiziranu u okviru posjete zemljama Balkana, čiji je domaćin bila Ambasada SAD-a. Delegacija je, kaže, otišla s veoma pozitivnim utiscima nakon što su se informirali o situaciji u BiH.

”Otišli su uvjereni da SAD i dalje treba ostati angažiran i na Balkanu i u BiH, jer za tim postoji potreba”,  kazala je.

Predsjednik VSTV-a BiH Tegeltija naveo je teme o kojima je danas razgovarao s ambasadoricom Cormack, ističući prije svega, potrebu jačanja borbe protiv korupcije u BiH. Također su razgovarali o problemima koji su sistemskog karaktera u različitim sferama pravosudnog sistema, potrebi čuvanja nezavisnosti pravosudnog sistema te potrebi jačanja integriteta nosilaca pravosudnih funkcija.

”Bilo je riječi i o političkim pritiscima gdje se i ambasadorica ponudila i pitala nas na koji način može da nam pomogne”, dodao je, zahvalivši  na podršci koju je SAD dao pravosuđu BiH od osnivanja VSTV-a kao ključne i regulatorne institucije u pravosudnom sistemu BiH.

Dodao je da smatra da VSTV i Ambasada SAD-a na identičan način vide potrebe jačanja pravosuđa u BiH kao jednog od triju stubova vlasti u BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.