in , , ,

Američki profesor Daniel Serwer bez imalo ustezanja otvoreno poručio: “Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom”

Ugledni Daniel Serwer odavno bez imalo ustezanja “secira” političke prilike širom Balkana sa velikom tačnošću.

Ugledni Daniel Serwer odavno bez imalo ustezanja “secira” političke prilike širom Balkana sa velikom tačnošću.

Američki profesor Daniel Serwer ocijenio je da sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija u Briselu predstavlja “pozitivan signal” i dodao da od njihovog prvog razgovora nije trebalo očekivati preveliki učinak.

„Pohvalno je što se to dogodilo, ali nije dobro što imaju potrebu da jedan o drugom govore u negativnom kontekstu. To ne doprinosi ishodu za šta će biti potrebno to da promijene“, rekao je Serwer u intervjuu za Glas Amerike.

Serwer, profesor na Univerzitetu Johns Hopkins i stručnjak za Balkan, rekao je da je Vučić jasno stavio do znanja da nije spreman da preduzme odvažne korake poput priznavanja nezavisnosti Kosova pre narednih predsjedničkih izbora u Srbiji.

Stručnjak, koji je izrazio uvjerenje da će Srbija i Kosovo postići rešenje, ocijenio je da je potrebno da se „dogodi mnoštvo stvari prije stvarnog rješenja spora“.

„Ne očekujem da će ikada više Beograd upravljati Kosovom. O tome nema govora, ali mislim da mogu biti prijateljske zemlje i nadam se tome. Nema smisla da se diplomatski ili vojno sukobljavaju“, rekao je Serwer.

Stručnjak je o protivljenju nekih zemalja Evropske unije da bude otvoreno novo poglavlje u procesu pristupanja Srbije Uniji rekao da to pokazuje da Srbija ne slijedi svoje evropske ciljeve.

„(Srbija) klizi u smjeru autokratije, jer je sve manje slobodnih medija, slobode za civilno društvo i manje posvećenosti dijalogu sa Kosovom“, ocijenio je Serwer i dodao da se Srbija u negativnom kontekstu miješa u unutrašnje stvari Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, usaglašavajući se sve više sa Rusijom u vojnom, a Kinom u ekonomskom smislu, Srbija pokušava više sebi da da na značaju.

„Zapad međutim smatra da to nije uspješna formula za ulazak u Evropsku uniju. Tako da mislim da su evropski ciljevi Srbije pod sumnjom. Predsjednik Vučić je izabran u kampanji koja je garantovala te ciljeve, ali čini se da biračko ijtelo nije zainteresovano da ga kazni zbog manjka napretka. Sretni su što su im dostupne vakcine iz Rusije i Kine“, dodao je Serwer.

Bračni par na srećki Lutrije BiH osvojio 250.000 KM

Ko ima pravo prvenstva prolaza na ovoj raskrsnici?