Amerikanka ispričala kako je kupila djevojčicu iz Beograda: Dali smo 10.000 dolara

Globus

– Moje ime je Sandra, javljam se iz SAD. Godine 1998. moj suprug i ja smo usvojili djevojčicu Olju iz Beograda, rečenice su kojima započinje snimak prikazan u emisiji Posle ručka na jednoj srbijanskoj televiziji, a u kojem Amerikanka objašnjava proceduru usvajanja djevojčice iz Srbije, rođene 1994. koja je živela u Zvečanskoj.

Kako je Sandra Rajs navela u snimku, usvajanje su ugovorile legalne agencije za posredovanje iz Kalifornije, SAD, koja im je obezbijedila sve kontakte, a na njoj i njenom suprugu bilo je da se samo nađu na aerodromu sa srbijanskim doktorom D. S.

– On nas je dočekao u svom “jugu” i povezao u svoj stan gdje smo odsjeli čitav boravak. Morali smo da mu plaćamo 200 dolara dnevno kako bi nas vozio gdje treba, spavanje u njegovom stanu i po jedan obrok svako veče. U njegovom stanu smo upoznali njegovu suprugu koja je kuhala za nas. Provodili smo zajedno svako večer, nismo nigdje izlazili. Uvečer smo gledali serije, sjećam se i da su imali i ptice u tom stanu, priča ova Amerikanka koja tvrdi da je doktor direktno posredovao u nelegalnom usvajanju devojčice iz Beograda.

Kako je istakla, svakog dana su morali da idu na neko drugo mjesto. U pisanoj izjavi je navela da su 10.000 eura dali advokatici “na ruke”.

 

– Za to smo joj platili 10.000 dolara u novim novčanicama od po sto američkih dolara. Ona je nabavila papirologiju i ugovorila zvanično preuzimanje djeteta. Kada je sve završeno, vratili smo se kod doktora koji nas je povezao na aerodrom. Vratili smo se kući sa našom malom Oljom. Sve detalje sam istakla u pismu majkama nestale djece u Srbiji, tako da mogu da odgovore na ostala pitanja, rekla je Sandra.

Ona je dala pismenu izjavu kod notara u Njujorku, a koja je potom poslata “Udruženju roditelja nestalih beba”, gdje je prevedena na srpski, objasnila je Ana Pejić, sekretar Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine.

U pismu koje je poslala majkama nestale djece stoji da je sve, cjelokupna procedura usvajanja trajala oko 8 dana, kao i da je beba Olja nekoliko dana provela u stanu navedenog doktora. Na osnovu dogovora, Sandra i njen muž su dali 10.000 dolara advokatici, pa i dodatnih 1.000 i donaciju za Zvečansku. Doktoru su platili 2.800 dolara, napisala je u pismu Amerkanka.

Ana Pejić je istakla da je ovaj par još u Americi za cio postupak dao još 14.000 dolara, te da je sve koštalo oko 30.000.

 

Leave your vote