Arhitekti, fizičari, advokati: Oni su vođe ekonomskih sila, a evo za šta su se svjetski lideri zapravo školovali!

Globus Posljednje

Kada je riječ o izuzetno zahtjevnom poslu vođenja nacije, univerzitetsko obrazovanje budućim liderima može biti od velike pomoći.

Većina svjetskih predsjednika i premijera ima neku vrstu višeg obrazovanja, tačnije njih 83 posto, ali se oblasti u kojima su stekli obrazovanje znatno razlikuju.

Neki lideri, poput švicarskog predsjednika Alain Berset, studirali su političke nauke ili pravo, ali ima i onih koji se uspješno održavaju na političkom nebu iako obrazovanje koje su stekli nema mnogo zajedničkog s politikom, a ponekad čak i ništa zajedničko. Dobar primjer ovih drugih je predsjednik Paragvaja Horacio Cartes, koji je završio aviomehaniku u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sajt SavingSpot slikovito je predstavio u kojim oblastima su današnji svjetski lideri stekli obrazovanje.

EVROPA

Čini se da Evropa prednjači u broju predsjednika, odnosno premijera, koji su stekli diplome studirajući političke nauke.

Osim već spomenutog predsjednika Švicarske, diplomu političkih nauka imaju i predsjednici Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Portugala i Malte, kao i premijerka Norveške. Predsjednik Mađarske Janoš Ader završio je i pravo.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić završio je pravo, a istom diplomom mogu se pohvaliti i predsjednici Italije, Grčke, Poljske, Finske i Kipra, ali i premijeri Danske, Belgije i Luksemburga.

Za njemačku kancelarku Angelu Merkel može se reći da je zaista bila vrijedan student. Ona se prvo školovala na Univerzitetu ”Karl Marks” u Lajpcigu, gdje je studirala fiziku od 1973. do 1978. godine, a 1986. nagrađena je doktoratom za svoju tezu o kvantnoj hemiji. Donekle je svakako razumije predsjednik Rumunije, koji, također, ima diplomu iz fizike.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron studirao je filozofiju, a stekao je master diplomu iz javne administracije na Pariskom institutu političkih nauka.

Među evropskim liderima ima dosta ekonomista, ali i onih koji su završili medicinu – premijer Irske, geografiju – britanska premijerka, historiju – predsjednik Islanda, vojnu akademiju – predsjednik Bugarske, ali i slikarstvo – premijer Albanije.

Svakako najzanimljiviji po stečenom obrazovanju je premijer Švedske Stefan Loven (Löfven), koji je nakon završene vojne obuke u švedskom zrakoplovstvu postao prvo zavarivač, a potom i prvi predsjednik sindikata koji je zastupao više od 300.000 radnika.

SJEVERNA AMERIKA

Među liderima Sjeverne Amerike samo jedan predsjednik završio je političke nauke, i to je novoizabrani predsjednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador koji na tu funkciju stupa 1. decembra. Dosadašnji predsjednik te zemlje Enrique Peña Nieto može se pohvaliti diplomom prava i poslovne administracije.

Američki predsjednik Donald Trump također ima diplomu, on je završio ekonomiju na Univerzitetu Pensilvanija.

Kanadski premijer Justin Trudeau diplomirao je na književnosti na Univerzitetu Mekgil, a fakultetsku diplomu stručnjaka za obrazovanje je stekao na Univerzitetu Britiš Kolumbija.

Po obrazovanju se svakako izdvaja predsjednik Kube Miguel Díaz-Canel, koji je završio elektrotehniku.

JUŽNA AMERIKA

Kad je u pitanju diploma političkih nauka, od južnoameričkih lidera njome se može pohvaliti samo predsjednik Gvajane David Granger.

Predsjednik Brazila Michel Temer pohađao je pravni fakultet Univerziteta u Sao Paulu, a kasnije je stekao i doktorat iz javnog prava na Pontifičkom katoličkom univerzitetu u istom gradu.

Predsjednici Argentine i Perua završili su građevinarstvo, a njihov kolega iz Urugvaja diplomu je stekao na medicinskom fakultetu.

Svakako najzanimljiviji južnoamerički lider jeste predsjednik Paragvaja Orasio Kartes, koji je završio aviomehaniku u Sjedinjenim Američkim Državama, ali ništa manje nisu interesantni ni predsjednici Venecuele i Bolivije, koji su završili samo srednju školu.

AZIJA

U skladu s veličinom, ali i različitošću kultura koje se nalaze na azijskom kontinentu, raznovrsnost vlada i među oblastima u kojima su se školovali državnici tamošnjih zemalja.

Kako se čini, najviše ima onih koji su se školovali u vojsci. Diplomom vojnog obrazovanja mogu se pohvaliti predsjednici Sjeverne Koreje Laosa i Libana, kao i premijeri Tajlanda, Omana i Katara.

Ruski predsjednik Vladimir Putin završio je prava na Lenjingradskom državnom univerzitetu, a istom diplomom mogu se pohvaliti i njegove kolege iz Južne Koreje i Filipina.

Političke nauke završili su predsjednici Vijetnama i Šri Lanke, kao i premijeri Indije i Japana.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan završio je ekonomiju, a istom diplomom može se pohvaliti i njegov kolega iz Tadžikistana.

Iako se po diplomi hemijskog inžinjera ne bi moglo reći da se dobro snalazi u politici, kineski predsjednik Si Đinping je dokaz da to nije tako. Studirao je hemijski inžinjering na prestižnom Univerzitetu Tsinghua u Pekingu i već godinama uspješno vodi politiku svoje zemlje.

Među državnicima azijskih zemalja ima i onih koji su završili medicinu – predsjednik Sirije i premijer Malezije, novinarstvo – premijer Ermenije, geologiiju – predsjednik Mijanmara, antropologiju – predsjednik Afganistana, stomatologiju – predsjednik Turkmenistana, zoologiju – predsjednik Kirgistana i šumarstvo – predsjednik Indonezije.

Ipak, među svjetskim liderima našao se i premijer Kambodže koji je završio samo osnovnu školu. Ako je suditi po njegovom primjeru, opstanak na političkoj sceni ne zavisi mnogo od formalnog obrazovanja.

AFRIKA

Iako bi mnogi pomislili da među liderima afričkih zemalja nema školovanih politikologa, to nije tačno. Političke nauke završili su predsjednici Namibije, Ugande, Kenije, Solmalije i Sijera Leonea.

Veliki broj lidera dolazi iz vojske, gdje su stekli visoko obrazovanje.

Među onima koji se svakako mogu izdvojiti po svom obrazovanju je predsjednik Tanzanije, koji je stekao doktorsku diplomu iz hemije.

Osim njega, ističu se i predsjednici Senegala i Nigera koji su završili geologiju odnosno rudarstvo, kao i premijer Libije koji je završio arhitekturu.

AUSTRALIJA I OKEANIJA

Kada je riječ o najmanjem kontinentu, među tamošnjim liderima ima pravnika, ekonomista, politikologa, računovođa, teologa i historičara.

Političke nauke završio je premijer Solomonskih Otoka, a njegov kolega iz Australije završio je pravo.

Leave your vote