Assange završio u bolnici, nikako nije dobro!

Preuzmite android aplikaciju
Preuzmite aplikaciju

Kineski disident i umjetnik Ai Veivei (Weiwei) posjetio je osnivača Wikileaksa Džulijana Asanža (Julian Assange) u zatvorskoj bolnici i rekao da se njegovo zdravlje “pogoršava”, pozivajući time Veliku Britaniju i ostale evropske zemlje da spriječe njegovo izručenje Sjedinjenim Američkim Državama.

Ai, koji živi u Berlinu, rekao je da je u utorak posjetio 45-godišnjeg Australca u zatvoru Belmarš, zajedno s Asanžovim ocem, dan prije nego što britanski sud treba održati saslušanje oko zahtjeva za američkim izručenjem.
– On je u zatvorskoj bolnici i zdravlje mu se pogoršava. Zahvalan je za podršku koja mu je upućena. Ujedinjeno Kraljevstvo i Evropa moraju braniti ljudska prava i zaustaviti njegovo izručenje SAD, gdje bi se mogao suočiti s 18 optužbi i zatvorskom kaznom do 175 godina – napisao je Ai na Twitteru i Instagramu.

Američka vlada je optužila Asanža da se urotio s bivšom analitičarkom vojne obavještajne službe Čelzi Maning (Chelsea Manning) da bi objavio povjerljive dokumente iz 2010. godine.
Asanže boravi u zatvoru otkako ga je policija 11. aprila izvukla iz Ekvadorske ambasade u Londonu. Proveo je sedam godina u ambasadi da bi izbjegao hapšenje.

Očekuje se da će biti potrebna i godina da bi se okončao proces izručenja iz Velike Britanije, kojem se Asanž protivi.