Austrija samo zbog Hrvata donijela strogi zakon: Prijeti im kazna od 4000 eura i mjesec dana zatvora ukoliko budu isticali ustaške simbole!

Zabrana korištenja tih znakova i zastava na snagu stupa prvog marta te je svojevrsna dopuna postojećoj zabrani upotrebe simbola terorističkih organizacija tzv. Islamske države i Al-Qa’ide
Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je grafički prikaz simbola koji će u toj državi biti zabranjeni od marta, među kojima se nalazi i simbol ustaškog pokreta.


Opisan je kao “srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na kugli se nalazi grb s uzorkom bijelih i crvenih kvadrata (počinje s lijeve gornje strane bijelim poljem), s plavim obrubom otvorenim s gornje strane (u obliku slova U sa serifima)”.
Drugi zabranjeni ustaški simbol jest štit s uzorkom crvenih i bijelih kvadratića, s prvim bijelim početnim poljem, iznad kojega je slovo U.
Austrijska je vlada lani prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima.
Sve zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana.
U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest sedmica zatvora.Inicijativu za dopunu zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u septembru prošle godine.
Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL.
Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog pokreta.