Austrija samo zbog Hrvata donijela strogi zakon: Prijeti im kazna od 4000 eura i mjesec dana zatvora ukoliko budu isticali ustaške simbole!

Zabrana korištenja tih znakova i zastava na snagu stupa prvog marta te je svojevrsna dopuna postojećoj zabrani upotrebe simbola terorističkih organizacija tzv. Islamske države i Al-Qa’ide
Austrijsko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je grafički prikaz simbola koji će u toj državi biti zabranjeni od marta, među kojima se nalazi i simbol ustaškog pokreta.


Opisan je kao “srebrna granata iz koje izlazi crveni plamen. Na kugli se nalazi grb s uzorkom bijelih i crvenih kvadrata (počinje s lijeve gornje strane bijelim poljem), s plavim obrubom otvorenim s gornje strane (u obliku slova U sa serifima)”.
Drugi zabranjeni ustaški simbol jest štit s uzorkom crvenih i bijelih kvadratića, s prvim bijelim početnim poljem, iznad kojega je slovo U.
Austrijska je vlada lani prihvatila novelu postojećeg zakona o zabranjenim simbolima totalitarnih režima.
Sve zabranjeno znakovlje tretirat će se na isti način – kaznom do 4000 eura i zatvorom do mjesec dana.
U slučaju ponavljanja djela, kazna se penje do 10.000 eura i šest sedmica zatvora.Inicijativu za dopunu zakona inicirao je ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl (Slobodnjačka stranka) u septembru prošle godine.
Austrijski zakoni sada zabranjuju samo znakovlje i simbole koji se odnose na nacionalsocijalističku prošlost Austrije, ali i one koji se odnose na Al-Qa’idu i ISIL.
Nova promjena zakona velikim se dijelom usredotočila na znakovlje militantnih ili fundamentalističkih skupina poput Hamasa, Radničke kurdistanske stranke (PKK), Muslimanskog bratstva i turskih Sivih vukova, ali i ustaškog pokreta.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.