Austrija uvodi nove korona mjere za Božić i Novu godinu, poznati su svi detalji…

Austrijska vlada na čelu s kancelarom Sebastianom Kurzom je u dogovoru s čelnicima devet austrijskih saveznih pokrajina donijela u petak kasno navečer Odluku o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja za Božić i Novu godinu i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprečavanja prijenosa bolesti Covid-19 putem okupljanja.

Nove znatno strože Vladine mjere uključuju i obavezno nošenje maski i na otvorenom prostoru, posebno u jako frekventnim ulicama i zonama s mnoštvom ljudi. Pokrajine imaju pravo same odlučiti o toj mjeri.

Obaveza nošenja zaštitne maske proširena je i na radna mjesta, i to svugdje gdje god nije moguće držati propisani fizički razmak od najmanje metra.

Vlada je također najavila drugi krug masovnog testiranja stanovništva brzim antigen testovima od 8. do 10. januara, a izuzetak je Beč, u kojem će se zbog velikog broja stanovnika testiranje održati od 8. do 17. januara 2021, prenosi Večernji list.

Također je odlučeno da se nakon završetka masovnog testiranja u januaru, uvede obavezno testiranje visoko zaraženih područja s iznadprosječnom sedmodnevnom incidencijom (broj zaraženih na 100.000 stanovnika).

Vlada također uvodi obavezno testiranje svakih dvije sedmice za ciljane grupe zaposlenika iz struka koje su u uskom kontaktu s ljudima, kao što su bolnice, starački domovi, trgovine te uslužna djelatnost, primjerice frizeri, maseri, pedikeri i sl., kao i učitelji i ostalo odgojiteljsko osoblje, koje radi s djecom.

„Biti će više grupa i one će biti precizno definirane od socijalnih partnera“, istakao je Kurz, obrazloživši potom zašto je vlada ograničila kontakte za doček Nove godine.

„Partijanje za Silvestar bila bi katastrofa za siječanj“, rekao je kancelar dodavši kako su u mnogim evropskim zemljama zabrane za Božić i Novu godinu „još strože nego u Austriji“.

„Austrija se mora jako potruditi da nas početkom Nove godine ne pogodi treći val. A to da ponovno ne dođe do eksponencijalnog rasta možemo uspjeti spriječiti testiranjem“, napomenuo je Kurz pozvavši austrijske građane da se odazovu na testiranje, koje je besplatno.

„Jedina šansa da sada spriječimo, usporimo ili unatrag potisnemo širenje zaraze koronavirusom je testirati, testirati i testirati“, poručio je Kurz.

Potkancelar Kogler je rekao kako austrijska savezna vlada i pokrajine žele strategiju testiranja „i dalje produbiti“, jer do početka vakcinisanja, kako je istakao, „testovi će nas i dalje pratiti“.

„Do Sveta tri Kralja 6. januara biti će odlučujuće kako ćemo startati u Novu godinu“, poručio je Kogler.

Obojica su konstatirali kako su brojke zaraze kao i sedmodnevna incidencija koja trenutno u Austriji iznosi 213 zaraženih na 100.000 stanovnika u padu i niže nego u austrijskom susjedstvu.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.