Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović poslao žestoku poruku Aleksandru Vučiću: Ovo je bruka i sramota!

Vijesti

Čin postuhumne dodjele odlikovanja ruskom diplomati Vitaliju Čurkinu zbog uloženog veta na Rezoluciju Savjeta sigurnosti UN-a o osudi genocida u Srebrenici je pokazao pravo lice predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, stoji u saopštenju Stranke demokratske akcije koje je zaista pravi odgovor na bruku i sramotu kojoj smo svjedočili gledajući slike iz Rusije.

Vučić je ovim činom pokazao da nije „faktor stabilnosti i mira“, kakvim se želi predstaviti Evropi i svijetu. Dok javno izgovara lijepe i pomirljive riječi, ovakvim i brojnim drugim postupcima on pokazuje da je čovjek koji ne želi da se souči sa činjenicama o udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH u kojem je Miloševićev režim imao ključnu ulogu.

Za Vučića nije bitna istina i odavanje poštovanja žrtvama genocida, već je bitan veto kojim se ta istina želi prikriti. Istina o genocidu u Srebrenici i užasnim zločinima diljem BiH koje je počinila Mladićeva vojska uz ključnu podršku tadašnjeg srbijanskog režima je utvrđena presudom Međunarodnog suda pravde, Haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju, brojnim rezolucijama Savjeta sigurnosti.

Genocid i zločini su osuđeni rezolucijama Evropskog parlamenta i američkog Senata i Kongresa kao i razolucijama parlamenata brojnih drugih država. Cijeli civilizirani svijet zna istinu, koju Vučić pokušava da prikrije, navodi se u saopštenju koje potpisuje Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

Veto zbog kojeg Vučić posthumno nagrađuje Čurkina ne može zaustaviti istinu, ali se time ponovo vrijeđaju žrtve genocida i Bošnjacima iz zvaničnog Beograda šalju veoma loše poruke, saopšteno je.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.