Balkan će eksplodirati! EU i SAD moraju odmah reagovati

Wesley Clark i Hillary Clinton

Penzionirani američki general Vesli Klark (Wesley Clark) upozorio je u autorskom komentaru koji je objavio list The Washington Post, da je Balkan pred eksplozijom.

Zatražio je da Zapad pod hitno reagira i region zaštiti od razornog utjecaja Rusije, Turske, pa i Kine, te osoba i organizacija koje vrbuju za učešće u terorističkim organizacijama.

Klark, koji je posredovao u postizanju mira u Bosni i Hercegovini, te predvodio NATO u bombardiranju Srbije 1999. godine, danas je predavač na Univerzitetu Kalifornija, u Los Anđelesu, te prvi čovjek kompanije Wesley K. Clark & Associates.

– Prošlo je više od dvije decenije od kada sam, zajedno s Ričardom Holbrukom (Richard Holbrooke) i našim timom radio na okončanju rata u BiH. NATO se rasporedio, a onda i djelovao da zaustavi etničko čišćenje koje je na Kosovu bila pokrenula Srbija.

Danas su zapadnobalkanske države – Albanija, Hrvatska iSlovenija – članice NATO. Slovenija i Hrvatska ušle su u EU. Kosovo je nezavisna država. Većina Amerikanaca i Evropljana u svojim glavama su već zaboravili taj brutalni balkanski konflikt, smatrajući da je problem riješen.

Nažalost, to je daleko od istine – napisao je Klark u komentaru za The Washington Post.

On ističe da tinjaju etničko-vjerske tenzije te da prijete da metastatiraju u krize širokih razmjera.

Roviti Balkan postao je, ocjenjuje Klark dalje, primarna meta nekih stranih sila za dalje pogoršanje situacije. Opterećen slabim institucijama države, ekonomskom stagnacijom i nereazvijenom demokratijom, on je predmet interesa nasilnih džihadista koji traže regrute za terorističke organizacije, ali i prljavih igara koje provode Rusija, Turska, ali i Kina.

– Da bi stvari bile još gore, region pati od zanemarivanja sila koje su bile od ključne važnosti za prekid ratova na području bivše Jugoslavije. Vjerujući da budućnost Balkana leži u članstvu u EU, SAD su u najvećoj mjeri odgovornost za stanje u tom regionu prepustili Briselu. Ali, politička inertnost EU ostavila je BiH, Srbiju, Kosovo, Makedoniju i Crnu Goru da predugo čekaju. I dok SAD i EU spavaju, ostali djeluju – piše Klark.

Ističe da „Kremlj postepeno pojačava svoj utjecaj“.

– Rusi rade na tome da rasprire anti-EU i anti-NATO raspoloženje. Podržavaju ekstremističke grupe, od kojih je jedna pod istragom u BiH, osumnjičena za paravojne aktivnosti, te distribuiraju ciljanu vojnu pomoć. Kremlj potpiruje vatru i huška pravoslavce protiv muslimana, svjesno izazivajući rast tenzija koje su već uzrokovale ratove na prostoru bivše Jugoslavije 90-godina prošlog vijeka.

Turska i države Golfskog zaljeva jako ulažu u zapadni Balkan. Turska je došla na treće mjesto po investicijama u BiH, a lider vodeće muslimanske partije u toj zemlji svako malo putuje u Istanbul, kako bi se uslikao s sve više autoritarnim predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Saudijska Arabija i njeni susjedi fokusirani su na podršku vjerskim organizacijama. Oni grade nove džamije i nude svoju obuku lokalnih imama. Striktna vehabijska interpretacija islama je često temelj te obuke, ima vrlo malo veze s tradicionalnim umjerenim islamom koji se vijekovima prakticira na Balkanu. Upravo je to jedan od motora koji je utjecao na rast fundamentalizma u regionu – piše Klark.

On navodi procjenu da je oko 1.000 ljudi, uglavnom s Kosova i iz BiH, u redovima terorističke „Islamske države“. Dodaje i da je trend odlaska u Irak i Siriju radikaliziranih pojedinaca u padu, ali da slabost balkanskih institucija da se nose i s tim izazovim, daje više nego dovoljni razloga za brigu. Posebno ako se u obzir uzme da se dobrovoljci vraćaju iz „Islamske države“ svojim kućama, te da su, kao dodatno radikalizirani, „vrlo opasan izazov“.

Klark piše i da Kina, pod krinkom investicija u region, traži svoje mjesto i utjecaj.

– Kako smo naučili na primjerima iz Afrike, kineske investicije ipak dolaze s nekim zahtjevima – navodi on.

General Klark ističe da SAD i EU moraju ostati odlučne i prisutne na Balkanu. Njihovo prisustvo mora rezultirati, u prvom redu, jačanjem demokratskih institucija vlasti, kako bi one adekvatno odgovorile na zahtjeve svojih građana. U tom kontekstu on posebno pozdravlja inicijativu za jedinstvenim ekonomskim prostorom na Balkanu, ali traži da EU,a posebno NATO, budu garanti stabilnosti i napretka regiona.

Srbi i NATO

– Ozbiljan plan za uključenja Balkana u EU potaknut će države tog područja da provedu neophodne ekonomske i političke reforme, povećaju saradnju i riješe rastuće međuetničke tenzije.

Naravno, takve aktivnosti moraju imati podršku kod građana, kako bi mogle biti provedene. To jeste izazov za region koji je i danas oštro podijeljen u stavovima prema institucijama poput NATO-a.

Ali, prema jednom nedavnom istraživanju, Bosanci, srpskog, hrvatskoh i muslimanskog korijena, podijeljeni po tako mnogo pitanja, snažno su ujedinjeni u svom protivljenju „islamskoj državi“, te željni rješenja ekonomskih problema.

Članstvo u NATO Srbima (koji su mnogo naklonjeniji Rusiji i protiv su Alijanse) u regionu može biti prihvatljivo, ako se uveže s postizanjem stabilnosti cijelog regiona.

Imamo jako puno instrumenata na raspolaganju da odvratimo Balkan od puzajućeg kretanja prema nestabilnosti. Osigurajmo da se ogromna investicija koju smo napravili u turbulentnom regionu, ne uruši zbog naših zadjevica. Moramo obnoviti naše opredjeljenje za uspjeh zapadnog Balkana. Moramo pomoći drhtavim demokratijama ovog regiona da dosegnu svoj puni potencijal – zaključio je Vesli Klark u autorskom tekstu za The Washington Post.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.