Bh. dijaspora u Francuskoj odahnula: Macron novi predsjednik

Emmanuel Macron predsjednik Francuske

Emmanuel Macron novi je predsjednik Francuske, potvrđeno je. Macron je sa 65,1 posto glasova uvjerljivo pobijedio Marine Le Pen, kandidatkinju radikalne desnice, javila je France24.

Prvi preliminarni rezultati izbora koje objavljuju mediji su, ističe Reuters, uglavnom pouzdani i prema njima Macron je osvojio komotnu većinu u odnosu na Le Pen, iako je izlaznost bila nešto niža u odnosu na prvi krug izbora.

I uoči izbora favorit je bio Macron, a i današnje izlazne ankete koje su objavili mediji su mu davale veliku prednost. Francuski izbori došli su u središte pažnje svjetskih medija zbog dubokih podjela između kandidata, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, ali i u pitanjima sigurnosti.

Francuzi su tako izabrali svog 25. predsjednika u tzv. Petoj republici. Emmanuel Macron je 25. u nizu koji je počeo s Napoleonom Bonapartom 1848. godine.

Tokom historije, ovu funkciju su u više mandata obavljali veliki državnici poput Charlesa de Gaulla. Bivši predsjednici koji su još živi su Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande, piše Fena.

Ova informacija naišla je na odobravanja pripadnika bh. dijaspore u ovoj zemlji s obzirom na to da je Le Pen svojim stavovima ugrožavala sve usljeničke zajednice u Francuskoj.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.