Emmanuel Macron predsjednik Francuske

Bh. dijaspora u Francuskoj odahnula: Macron novi predsjednik

Posljednje Vijesti

Emmanuel Macron novi je predsjednik Francuske, potvrđeno je. Macron je sa 65,1 posto glasova uvjerljivo pobijedio Marine Le Pen, kandidatkinju radikalne desnice, javila je France24.

Prvi preliminarni rezultati izbora koje objavljuju mediji su, ističe Reuters, uglavnom pouzdani i prema njima Macron je osvojio komotnu većinu u odnosu na Le Pen, iako je izlaznost bila nešto niža u odnosu na prvi krug izbora.

I uoči izbora favorit je bio Macron, a i današnje izlazne ankete koje su objavili mediji su mu davale veliku prednost. Francuski izbori došli su u središte pažnje svjetskih medija zbog dubokih podjela između kandidata, posebno u pogledu odnosa prema Evropskoj uniji, ali i u pitanjima sigurnosti.

Francuzi su tako izabrali svog 25. predsjednika u tzv. Petoj republici. Emmanuel Macron je 25. u nizu koji je počeo s Napoleonom Bonapartom 1848. godine.

Tokom historije, ovu funkciju su u više mandata obavljali veliki državnici poput Charlesa de Gaulla. Bivši predsjednici koji su još živi su Valéry Giscard d’Estaing, Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy i Francois Hollande, piše Fena.

Ova informacija naišla je na odobravanja pripadnika bh. dijaspore u ovoj zemlji s obzirom na to da je Le Pen svojim stavovima ugrožavala sve usljeničke zajednice u Francuskoj.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.