in ,

Bh. političari šute: Nuklearni otpad iz EU stiže na granicu sa BiH!

Donesena odluka da se nuklearni otpad odlaže na Trgovskoj gori, neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine!
Odlukom o donošenju Nacionalnog programa Strategije zbrinjavanja radioaktivnog otpada, hrvatska vlada je saopštila da će se nuklearni otpad odlagati na Trgovskoj gori neposredno uz granicu Bosne i Hercegovine, upozorio je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović.

Ovaj otpad je do sada prebacivan u Švedsku, odakle se pepeo vraćao u Krško (Nuklearna elektrana u Sloveniji u vlasništvo Hrvatske i Slovenije). Sada se deponuje na lokalitetu Čerkezovac na samoj granici između dvije države.

Ukoliko se realizuje ova odluka hrvatske Vlade to će biti ekološka katastrofa, jer se u blizini nalaze izvori pitke vode, a lokalitet je udaljen samo 850 metara vazdušne linije od reke Une.

“Ruže vjetrova na ovom području su veoma nepovoljne po Bosnu i Hercegovinu, a otpad se već deponuje, maltene, u našoj državi i time Hrvatske direktno krši bezbjednost naše države, kao i ljudska prava u oblasti zaštite životne sredine.

Savjet ministara mora što hitnije reagovati u Evropskoj komisiji, kako BiH i u ovom slučaju sa Hrvatskom ne bi prošla kao i sa Pelješkim mostom”, navodi u saopštenju Šemsudina Mehmedovića.

Radioaktivni otpad za periferiju

Hrvatska (članica EU) je prije nekoliko godina ugradila u Strategiju zbrinjavanja radioaktivnog otpada, koja predviđa da se sav otpad u ovoj zemlji, kao i dio iz Nuklearne elektrane Krško iz Slovenije (takođe članice EU), zbrinjava u Hrvatskoj, a još je 1999. godine prostornim planom za to predviđena samo jedna lokacija – Trgovinska gora (granica sa BiH).

Otišao u Njemačku da radi, dao otkaz nakon dana posla i vratio se na Balkan

Srebrenica – početak kraja Srbije