Dragan Čović

BiH na nogama! Da li je Dragan Čović izvšio državni udar?

Posljednje Vijesti

Pet autobusa sa 270 migranata koji su jutros iz Sarajeva krenuli ka azilantskom centru Salakovac kod Mostara policija je zaustavila u Konjicu i vratila na Ivan sedlo.

Migranti su tako ostali na granici između dva kantona. S jedne strane su pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo koji su bili pratnja konvoju, s druge su pripadnici MUP-a HNK-a koji sprječavaju imigrante da uđu u Hercegovačko-neretvanski kanton.

Odluka u premještanju imigranata iz Sarajeva u azilantski centar Salakovac kod Mostara odluka je državnih institucija Bosne i Hercegovine, tačnije Ministarstva sigurnosti, te je kao takva obavezujuće za sve niže nivoe vlasti.

Sprječavanjem da se izvrši odluka države BiH, policija HNK, kantona u kojem glavnu vlast ima HDZ, izvršila je direktan udar na državne institucije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić nema nikakvih dvojbi šta je po srijedi i ovaj potez naziva državnim udarom:

“Vlada HNK nema pravo da stornira odluku državnih institucija. U suprotnom, nema više države, nema institucija, niko nikoga ne poštuje i raspada se ustavno-pravni sistem. Ako političari ove države prihvate ovakvu vrstu udara, onda je to konačni raspad BiH. Ovo sada izlazi iz ingerencija sigurnosnog sektora, sada je riječ o funkcionisanju ustavno-pravnog poretka i političkog sistema koji ruše najodgovorniji političari”.

Podsjetimo, HDZ-ovi protagonisti, uključujući i sam vrh stranke, već odavno najavljuju mogućnost kreiranja haosa u državi ukoliko se ne usvoji izborni zakon po njihovoj volji, u prvom redu kroz prijetnje da će preko Doma naroda blokirati izbor novih vlasti u BiH nakon izbora – javlja Slobodna Bosna.

Da li je ovaj današnji potez samo generalna proba pred mnogo ozbiljnije korake?

Leave your vote

1 razmišljanje na “BiH na nogama! Da li je Dragan Čović izvšio državni udar?

  1. nemojtese bojat nece niko ostat gdje sda vlsda vidis da i bosnjaci bjeze da imajju vize svibi otisli u roku 7 dana samo bi ostali paraziti koji su na drzavnim jaslama samo neznam koceih hraniti a izbjeglice nebi ni isle daih ne napadaju evropske demokratije kojesu ih pljackale

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.