BiH na nogama, podnesena prijava protiv nekadašnjeg člana Predsjedništva: Harisa Silajdžića optužuju za ratne zločine!

Haris Silajdžić
Haris Silajdžić

Policijska uprava Trebinje dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj protiv Harisa Silajdžića zbog sumnje da je kao visoki funkcioner Republike BiH počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovječnosti na području opštine Konjic od 1992. do 1995. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima Srne, Silajdžić se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. godine u svojstvu ministra vanjskih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsjednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu donosio odluke o osnivanju logora na području Konjica, Čelebići, Musala i Bradina – prenosi N1.

U izvještaju u koji je Srna imala uvid navodi se i da je Silajdžić odgovoran što je kao visoki fukcioner Republike BiH, kao i kroz uticaj koji je imao, znao i morao da zna, te preko drugih osoba učestvovao u krivičnim djelima ratnih zločina.
Zanimljivo je da je ova prijava PU Trebinje gotovo identična onoj koju je 2009. godine Tužilaštvu BiH dostavio kontroverzni Leo Pločkinić, koji je tada bio na čelu Udruženja “Croatia Libertas”-

On je tada tvrdio da je Silajdžić lično naredio osnivanje logora za nebošnjake na području Konjica, međutim Tužilaštvo BIH do danas nije pokretalo nikakvu istragu vezanu za ove navode – prenosi N1.