in ,

BiH otvara granice za državljane nekoliko zemalja?

Federalna vlada zvanično se obratila Vijeću ministara BiH i zatražila hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH.

Sjednica Vijeća ministara bit će održana u srijedu, 2. Septembra, a zvanični dnevni bit će objavljen naknadno. No, očekuje se da ministri raspravljaju i donesu odluku o dozvoli strancima za ulazak u BiH.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, kao i Vlada FBiH pozvala je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da odustane od politike reciprociteta i da hitno bude razmotrena mogućnosti otvaranja granica Bosne i Hercegovine za državljane Evropske unije i drugih zemalja.

Federalna vlada zvanično se obratila Vijeću ministara BiH i zatražila hitno otvaranje granice za ulazak građana Turske, SAD i zemalja istoka u BiH. Vijeće ministara BiH treba da nakon otvaranja granice, propiše i uvjete ulaska u BiH u smislu da gosti dostave negativan test na koronavirus ili na neki drugi način.

Također, uspostavljene su direktne aviolinije, a i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan od BiH vlasti tražio je da se otvore granice BiH za državljane Turske.

„Turistička sezona spašena je u Neumu, našem jedinom gradu na moru, zahvaljujući domaćim gostima. Ali, to nije slučaj u ostalim dijelovima BiH koji dominantno žive od turizma, Sarajevo, Mostar Jajce, Bihać, Travnik. Ti gradovi su pusti, kada su u pitanju turisti, pa bi dolazak gostiju s istoka značajno spasio sezonu. Ugostitelji neće moći finansijski izdržati ovu godinu, ako granice ne budu otvorene“, poručila je Đapo.

Vlasnik apartmana u Neumu napao bračni par sjekirom

Krajišnik u veoma teškom stanju, priključit će ga na respirator