in

BiH prati Evropsku uniju: Sada se možemo pohvaliti novim autoputem i to za bicikle!

Bosna i Hercegovina od danas se može pohvaliti da ima izgrađen prvi autoput za bicikle. U dužini od dva i po kilometra autoput za bicikle prolazi kroz Živinice, a plan je da se ovaj grad na kraju poveže s Kalesijom i Tuzlom.

Autoputevi za bicikle već postoje u nekoliko razvijenih evropskih zemalja, ali i u Kini, a povezuje nekoliko gradova. Ovome se sada pridružuje i Bosna i Herecegovina koja je danas zvanično u Živinicama dobila i prvi autoput za bicikle. Realizacija ovog infrastrukturnog projekta trajala je od aprila ove godine, a uloženo je okvirno 350.000 KM.
“Ovo će brendirati Živinice na mapi turističkih destinacija i dati jednu poruku da razmišljamo drugačije. Imamo u planu izgradnju više od 20 kilometara autoputa za bicikle, a da bismo to uradili morat ćemo posegnuti za finansijska sredstva iz IPA fondova, što nam je sada omogućeno jer imamo izgrađena dva i po kilometra”, kazao je gradonačelnik Živinica Samir Kamenjašević.

On je istako da je sa načelnikom Kalesije Seadom Džafićem već uslovno dogovoreno spajanje Živinica sa spomenutom općinom. Nakon toga otvorena je mogućnost i za spajanje sa Tuzlom, čime bi se dovelo do zatvaranja geografskog kruga.

Ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Elvir Rožnjaković godinama je u svijetu biciklizma, a kako je danas kazao, izgradnja ovakvog autoputa od velikog je značaja.

“Većina nas vikende je koristila za odlaske na izlete i biciklizam, a mislim da ćemo u budućnosti to činiti još češće, jer imamo izgrađen jedan ovakav autoput. Nadam se da je ovo samo početak jedne velike priče koja će se realizirati na području Tuzlanskog kantona”, naveo je Rožnjaković.

Autoput za bicikle u Živinicama je odvojen od magistralnih i lokalnih puteva čime je na znatno veći nivo podignuta sigurnost svih učesnika u ovakvoj vrsti saobraćaja.

Vožnju bicikla po autoputu danas je probao i Muamer Brčaninović iz Biciklističkog kluba Živinice, koji smatra da je ovakav projekt posebno bitan u vremenu kada se saobraćajne gužve na glavnim cestama bilježe svakodnevno.

“Sada smo sklonjeni sa glavnog puta i osjećamo se mnogo sigurnije, posebno djeca. Dosad smo se veoma teško snalazili na cestama u Bosni i Hercegovini, jer je tamo izuzetno opasno voziti”, naglasio je Brčaninović.

Pored izgradnje ovog autoputa, Eldar Hrustemović iz Živinica smatra da bi infrastrukturu za bicikliste trebalo znatno poboljšati u samom centru ovog grada.

“U Živinicama bismo sve poslove mogli obaviti na biciklu, ali nam je za to potrebno više biciklističkih staza. Kada je riječ o učešću u saobraćaju, mogu reći da imam dobra iskustva, jer sam prošlog ljeta na biciklu iz Mostara išao u Neum skupa sa kolegom. Vozači su imali osjećaj za nas, ali moram reći da se i biciklisti moraju naučiti ponašati u vožnji, kako bi nas poštovali svi ostali”, smatra Hrustemović.
Nedavno je izvršeno i mapiranje biciklističkih i alpinističkih staza na području Živinica, sve je pokriveno GPS-om, a turisti koji dolaze u ovaj grad sada imaju lakšu mogućnost za posjećivanje brojnih značajnih destinacija.

Živiničani u planu imaju i kreiranje agro puta kako bi se poboljšao kvalitet življenja i u ruralnim područjima ovog grada.

Čudo arhitekture koje bukvalno oduzima dah: Pogledajte kako izgleda kuća sa najljepšim i najstrašnijim pogledom na svijetu!

Zastrašujuća predviđanja njemačkog medija za Bosnu i Hercegovinu: Tihi pakt nacionalista – Dejton se napada sa svih strana…