in

BLIŽI SE KRAJ? Ruski eksperti upozoravaju: Na pragu smo novog rata, a OVDJE će katastrofa početi!

Zamjenik predsjednika Akademije ratnih nauka i ruske artiljerije, pukovnik Konstantin Sivkov, izdvojio je mjesta gdje bi lokalni sukobi mogli prerasti u treći svjetski rat.

U svom članku objavljenom u časopisu Military-industrial Courier, Sivkov opisuje svoj stav da se vojni sukobi intenziviraju zbog pogoršanja regionalnih tenzija i to od strane zapadnih sila, prenosi Express.hr.
– Jedan okidač mogao bi biti pojava kurdske države uz separaciju dijela Iraka i Sirije – upozorio je stručnjak. Sivkov također ne isključuje da bi unutrašnji problemi velikih zemalja, na primjer Turske, mogli izazvati građanske ratove.

Prema njegovim riječima: “Postoji mogućnost agresija SAD, Izraela, zemljama NATO-a i njihovih saveznika monarhija Perzijskog zaljeva protiv Irana”.

“Ovo bi bio rat na lokalnom nivou”, piše Sivkov uz upozorenje da nastavak iranskog nuklearnog i raketnog programa ili početak vojnog sukoba između Teherana i jedne od ključnih zemalja Perzijskog zaljeva, vjerovatno Saudijske Arabije.

“Geopolitička osnova ovih i drugih sukoba bit će protivljenje Saudijskoj Arabiji i SAD s jedne strane, te Kini i Iranu s druge strane, za dominaciju u regiji”, kazao je ovaj ruski analitičar.
Konkretno, Sivkov je kao na druga potencijalna žarišta ukazao na rat u Afganistanu gdje bi Kina mogla se umiješati, zatim dijeljenje sfera utjecaja na Arktiku i posvećenost nekih zemalja Južne Amerike oslobađanju od američkog utjecaja.

Prema riječima ovog analitičara, u Aziji glavni izvori srednjoročnih vojnih tenzija leže na Korejskom poluotoku, između Japana i Kine oko spornih otoka, te između Japana i Rusije oko Kurilskih otoka, kao i pitanje Tajvana.

Srceparajuća priča iz Tuzle: Skuplja pomoć za unuku da ne bi oslijepila

PEČE VAS U GRUDIMA A NIJE SRCE? Obavezno PROČITAJTE o čemu se radi!