BKC Witten

Bogata godina je iza Bošnjaka u Wittenu…

Posljednje Vijesti

Bošnjački kulturni centar Witten- Bosniakisches Kulturzentrum Witten jedna je od najaktivnijih bošnjačkih zajednica u ovom dijelu Njemačke, a aktivnosti koje naši zemljaci u ovom gradu organizuju su zaista bogate i raznovrsne.

Iz ovog Džemata je objavljen i jedan popis događaja koji su obilježili proteklu 2017. godinu, a iz kojeg se najbolje može pročitati koliko su ovi ljudi bili vrijedni u godini iza nas.

Događaji koji su obilježili 2017 godinu u ovom džematu i džamiji, izlistani su u nastavku ovog teksta. Pogledajte.

1.Početkom godine gostovao je nekoliko dana u našoj džamiji hafiz Sead ef. Babaluk imam iz Kiseljaka. On je u Petak 06 Januara održao hutbu u našoj džamiji, a već istu veče poslije jacije namaza hafiz je održao i tribinu za mlade. U Subotu sledećeg dana hafiz je održao predavanje za naše džematlije.

2.25 Februara smo imali zajedničku večeru u Wetteru gdje smo se okupili džematski kao jedna porodica i družili uz večeru i muhabet. Ova včera je postala jedna vrsta tradicije okupljanja naših džematlija na zajedničkom druženju.

3. U Petak 17 Marta u našoj džamiji je gostovao prof. dr. Dževad Hodžić profesor na fakultetu islamskih nauka u Sarajevu i poslije džume održao vaz, a istu veče u našim prostorijama govorio je na tribini mladima o obrazovanju i obrazovnim institucija IZ-e u BiH.

4. 29. Marta je održano takmičenje mektebske nastave u C. Rauxelu na kojem su i naši polaznici Ljevaković Anes i Curo Adna uzeli učešćau takmičenju i osvojili prvo i drugo mjesto.

5. 12 Maja na džumi namazu hutbu je održao hafiz Sulejman Bugari, a poslije džume namaza je održana tribina pod nazivom “Kupujmo domaće”. Hafiz Bugari uz Amira Kapu iz Sarajeva i Kenana Mešanovića iz Aachena je bio učesnik ove tribine.

6.19. Maja, dva dana prije otvorenja džamije u večernjim satima postavili smo našu montažnu munaru i već tu noć bili spremni za otvor džamije.

7.20 Maja smo imali mevlud uoči otovrenja naše džamije na kojem je u programu učestvovalo puno izvođača od strane imama koji su bili na mevludskoj svečanosti, a vazu nasihat je održao dr. Mevlud Dudić predsjednik Mešihata IZ-e u Sandžaku u Srbiji.

8. 21 Maja je bilo svečano otvaranje naše džamije i po mnogima jedno od najbolje organiziranih otvaranja džamija, u kojem smo svi mi zajedno uzeli učešća i ovaj posao odradili na najbolji način i ovaj datum zlatnim slovima upisali u povijest ovog džemata. Svečanom otvorenju je prisustvovao veliki broj zvanica iz našeg grada, mnogo gostiju iz cijele Njemačke, akao i veliki broj imama na čelu sa našim Reisu-l-ulemom i njegovom pratnjom.

9. 26. maja smo klanjali prvu teraviju i dočekali dragog musafira šehri ramazan.

10.U ramazanu smo imali i dva zajednička iftara (jedan 10 juna zajednički iftar sa našim džematlijama, a 17 juna omladinski iftar i omladinsko druženje).

Bogato ljeto

11. 25 Juna smo klanjali ramazanski bajram i imali najbolju posjetuu povijesti našeg džemata.

12. 15. Jula smo imali zajednički doručak polaznika mektebske nastave sa njihovim roditeljima povodom završetka vjeronaučne mektebske godine. Preko 60 polaznika mektebske nastave je uz prisustvo roditelja dobilo diplome o boravku na mektebskoj nastavi uprotekloj godini.

13. 28. Jula u Petak u našim prosotrijama je održan seminar za buduće hadžije. Seminar je organiziran pod pokroviteljstvom Mešihata IZ-e Bošnjaka u Njemačkoj, a moderator seminara je bio Izet ef. Bibić glavni vodić za hadž.

14.U Petak 18. Avgusta u našoj džamiji smo imali ikrar dovu za naših sedam hadžija i tih dana smo ispratili u Meku: Kadrić Edhema (našeg predsjednika) i njegovu hanumu Sediku, Joldić Fatimu, Gondžo Murisa i njegovu hanumu Arminu, Kukuljac Aldina i Alihodžić Šemsudina.

15. U Četvrtak 31. Avgusta u školu je krenula jedna grupa đaka prvaka i mi smo u našoj džamiji sa njima i njihovim roditeljima prošetali kroz džamiju, proučili im hairli dovu za početak školovanja i zaželjeli im uspjeh, te uručili prigodne poklone.

16.1. Septembra smo klanjali kurban bajram namaz.

17.3 septembra smo imali bajramski prijem za sve polaznike mektebske nastave u prostorijama naše džamije, kada smo u prisustvu roditelja podijelili više od 70 bajramskih paketića, družili se sa njima jedno vrijeme, i to je bi prvi radni dan nove vjeronaučne mektebske godine, čiji oficijelni početak bilježimo.

Jesen i zima

18. Septembra kada smo prvi dan upisali 56 polaznika i to 31 jedan polaznik u prvoj grupi i 25 u drugoj grupi. Tom prilikom smo proučili hairli dovu učinicima koji su krenuli u Gimnaziju i zaželji i njima sreću u sticanju znanja.

19. u Novu hidžretsku godinu smo zakoračili 20 septembra, sa kraćim programom.

20. Septembra smo bili domaćini redovnoj molitvi za mir (Friedensgebet), kojom prilikom je u našoj džamiji održana molitva za mir, gdje su predstavnici i drugih religija grada Wittena uzeli učešća i na svoj način održali molitvu, a poslije je u našim prostorijama nastvaljeno zajedničko druženje uz kahvu i kolače.

21.U Petak 06. Oktobra smo u sklopu redovnih humanitarnih aktivnosti imali sergiju za Rohinja muslimane iz Miyanmara, nad kojima je počinjen genocid. Zahvaljujem svima koji su bili učesnici ove humane akcije.

22 .21. Oktobra gostovao je u našem džematu mr. Sulejman ef. Čeliković gavni imam MIZ-e Kakanj. On je poslije akšam namaza oržao predavanje, a poslije jacije smo imali i zajedničko druženje. Posjeta je bila prilično dobra.

23. 02. Decembra smo imali godišnji mevlud povodom 12. Rebiul-evvela sa polaznicima mektebske nastave, kojom prilikom je pedesetak polaznika putem učenja Kur ana, ilahija, i recitacija obilježilo rođendan Muhammed a.s.

24.08. Decembra u našoj džamiji je gostovao Izet ef. Čamdžić glavni imam MIZ-e Zavidovići, i poslije akšam namaza održao predavanje za naše džematlije, a poslije jacije predavanje za omladinu.

25.Istu veče u našim prostorijama je održano omladinsko druženje pod nazivom “Mreža mladih” kojom prilikom je 90 mladića i djevojaka iz 14 džemata NRW-a uzelo učešće. Moderator programa je bio naš Amer Mehmedović, koji je nedavno ispred Mešihata IZ-e BNJ-e izabran za koordinatora pri Mešihatu da umreži ovu omladinsku organiizaciju. Tu veče su se omladini obratili Adem ef. Hasanović generalni sekretar Mešihata, Nedžad ef. Nuhić glavni imam NRW-a, i imam Ruvejd ef. Jahić. Koordinator za mektebsku nastavu i omladinu pri Medžlisu NRW-a. Glavno predavanje omladini održao je naš musafir iz Bosne Izet ef . Čamdžić koji je omladini uputio nekoliko uputa, savjeta i poruka.

26. i 13 Decembra u sklopu aktivnosti naših džematlinki, naših hanuma imali smo humanitarno veče “Speisen fur Weisen” u sklopu humanitarne organizacije Islmaic Relifa koja djeluje na polju humanog rada i u Njemačkoj. Tom prilikom je uz večeru i druženje prikupljena veća količina novca i predata predstavniku ove organizacije.

27. U 2017 godini pored ovih nabrojanih aktivnosti našu džamiju je posjetilo 19 različitih grupa iz grada Wittena i okolnih gradova.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.