Borovac: Želimo veći uticaj iseljeništva u BiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je da Ministarstvo na čijem je čelu želi da se što više osjeti uticaj iseljeništva na sveukupni razvoj BiH., saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

“Ono što želimo uraditi kada govorimo o iseljeništvu jeste da se zaista osjeti njihov uticaj u BiH, ne samo kroz društveno-ekonomski razvoj, nego i kroz sve ostale oblasti”, rekla je Borovac u izjavi za medije tokom 9. Sarajevo Business Foruma 2018.

Ministrica Borovac je učesnica panela o ulozi žene u vodstvu u razvoju koji je održan u okviru Foruma.

“Ono što sada činimo na planu uvezivanja sa iseljeništvom je upravo da smo izradili mapiranje našeg iseljeništva u pogledu ljudskih potencijala i onoga što imamo u iseljeništvu, među kojima je, naravno, jedan značajan broj žena koje su itetkako priznate u zemljama prijema i koje su preuzele i vodeće uloge u nekim oblastima ili u vlasti u tim zemljama”, rekla je Borovac te dodala kako će ovo biti prilika da se nakon mapiranja govori i o tim vrstama povezivanja i saradnje.

Istakla je kako samo u Sjevernoj Americi ima znatan broj žena koje mogu učestvovati u prijenosu znanja i koje su angažirane u organizaciji koja okuplja uspješne Bosance i Hercegovce iz različitih oblasti njihovog djelovanja.

Podsjetila je da su žene tu lideri u oblastima zdravstva, IT-sektora i da su spremne pomoći i svoje znanje prenijeti pojedincima, institucijama i organizacijama u BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.