Bosanci i Hercegovci u Kanadi ogorčeni događajima na Pravnom fakultetu u Banjaluci

Posljednje Vijesti

Povodom veličanja presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića na Pravnom fakultetu u Banjaluci, saopćenje se oglasio Institut za istraživanje genocida iz Kanade.

Frapantni rezultati popisa stanovništva u Srebrenici

Kako navode, takav šovinizam je opasan ne samo za Bosnu i Hercegovinu već za Evropu i naposlijetku čitav svijeta.

”Veličanje idejnog tvorca i realizatora genocida u BiH osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića je dio kontinuiteta veličanja ratnih zločinaca i relativizacije zločina koji su počinjeni u agresiji i genocidu na BiH. Veličanje ratnih zločinaca kao kontinuitet revizije historijskih i naučno istraživačkih činjenica o agresiji i genocidu na BiH je kontinuitet politike agresije, genocida, etničkog čišćenja, diskriminacije, negiranja ljudskih i građanskih prava svih koji ne pripadaju većinskoj etničkoj grupi u manjem bosanskohercegovačkom entitetu. Manji entitet je tako daleko od procesa suočavanja s naučno istraživačkom, historijskom i pravnom istinom. Politika veličanja ratnih zločinaca se profilira kao politika za daljnjim podjelama u BiH sa konačnim ciljem odcjepljenjem manjeg entiteta od bosanskohercegovačke zemlje, države i društva. Takav šovinizam je veoma opasan ne samo za BiH, već i za Evropu i Svijet. Umjesto suočavanja s istinom i pravdom politički establišment manjeg entiteta nudi retrogradne antibosanske i antievropske ideje”, saopćeno je iz Instituta.

”Ako politički establišment manjeg entiteta veliča ratne zločince, onda je to politički establišment isti kao establišment iz 1992. koji je kreirao i izvršio genocid. Istraživače genocida zabrinjava statična pozicija bosanskohercegovačkog, posebno bošnjačkog političkog establišmenta po ovom pitanju. Nemoralna i dehumanizirajuće je njihova šutnja, kao i šutnja međunarodne zajednice koja svih ovih godina nije u BiH pokrenula snažnu kampanju suočavanja s istinom i pravdom. Bez toga, politička, ekonomska i kulturna obnova bosanskohercegovačke države i društva nema smisla jer bit agresije i genocida, podjela BiH, ostaje nerazjašnjen. Budućnost se ne može graditi na lažima, falsifikatima i podršci zločinu i zločincima. Istaknuti svijetski istraživači genocida ne isključuju mogućnost da određeni centri moći u međunarodnoj zajednici u kolaboraciji sa unutrašnjim antibosanskim faktorom računaju i s ponavljanjem konflikta u BiH. BiH je potreban proces koji je prošla Njemačka i to je pitanje svih pitanja. Ako se to ne dogodi, onda je budućnost BiH sumorna i zaista se možemo zapitati da li nekome odgovara da se u BiH ponovo vode ratovi i čine ratni zločini. Umjesto da se javno ograde od osuđenih ratnih zločinaca koji su sahranili Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, umjesto se ograde od onih koji su činili agresiju i genocid, umjesto da osude negatore genocida, umjesto da natjeraju sve one koji znaju za lokacije grobnica da iste otkriju, umjesto traženja oprosta i izražavanja pokajanja pozicioni i opozicioni politički establišment manjeg entiteta veličanjem kreatora i izvršioca genocida, Radovana Karadžića na takozvanoj naučnoj instituciji Pravni fakultet u Banja Luci negira presude oba internacionalna suda u Hagu, ne priznaje suverenitet, integritet i politički subjektivitet države BiH, prijeti novim nasiljem poslije prvostepene presude zločincu Karadžiću, uslovljava pomirenje samo ako se svi zločini zaborave, a stanje nastalo genocidom prihvati kao činjenično. Karadžićeva ostavština se tako nastavlja.

Tako se šalje poruka da je genocid uvijek moguć i izvjestan, čime su povrijeđene žrtve, istina i pravda udaljene, ljudi, žene, djeca dehumanizirani. Veličanjem ratnih zločinaca šalje se poruka da se genocid može dogoditi u svakom trenutku. Na ovakve poteze se mora reagovati, mora aktivno djelovati, ne smije šutjeti. Došlo je vrijeme da se potvrdi istinski patriotizam vladajučeg poltičkog bosanskohecegovačkog establišmenta. Tražimo podnošenje krivične prijave protiv osoba koje veličaju genocid, posebno protiv onih koji veličaju optuženog ratnog zločinca Radovana Karadžića. Polazeči od naučne, historijske činjenice da manji entitet nikada nije postojao na tlu BiH i da tu ne može biti riječi o srpskoj otadžbini već samo o bosanskohercegovačkom entitetu iz koga su nasilno protjerani Bošnjaci i Hrvati, te da je njihov “srpski odbrambeno-otadzbinski rat” u stvari srpski zločin agresije i genocida nad nesrbima pred kojim se odgovara na međunarodnim sudu, mi ćemo pismenim putem zatražiti hitno oglašavanje svijetskih autoriteta za zaštitu ljudskih prava i sloboda, te nadležnih političkih organa Kanade i SAD protiv sramnog i anticivilizacijskog veličanja optuženih ratnih zločinaca”, piše u saopćenju Instituta za istraživanje genocida, Kanada.

Važna poruka za Bosance i Hercegovce u Kanadi

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.