Bosanci i Hercegovci u Engleskoj: Domovino, sretan ti Dan državnosti

Bosanci i Hercegovci u Engleskoj: Domovino, sretan ti Dan državnosti

Posljednje Vijesti

Prostorije Bosanske kuće proteklog su vikenda bile ispunjene toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te bojama naše divne Bosne i Hercegovine. BiH građani iz Birminghama i Coventryja na dostojanstven način su se podsjetili, kako je usvojenom Rezolucijom ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda, te ravnopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa historijskim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, saopštio je Bosnia UK Network.

Ovogodišnja manifestacija obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji uveličana je prigodnim programom u izvedbi učenika BiH dopunskih škola Coventry I Birmingham te folklorne grupe “Mladost Bosne”.

Kratki pozdrav uputila je Kornelija Besara, delegat ispred BH UK Networka koja je uz čestitke izrazila zadovoljstvo što se upravo u renoviranim prostorijama Bosanske kuće proslavlja Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Potom je intonirana državna himna BiH.Uvodnu riječ dobila je i naša draga učiteljica Azra Bašić, koja je na interesantan način uvela publiku o značaju Dana državnosti i onome što je prethodilo tome.

Mladost Bosne oduševila

Učešće u daljem programu prvenstveno je bilo namijenjeno našim najmlađima koji su još jednom pokazali da su na kreativan način spremni iznenaditi publiku te istovremeno uveličati i proslaviti državne praznike njihove matične zemlje. Vrlo odgovorno su recitovali pjesme na čistom maternjem jeziku.

Imali smo priliku obnoviti sjećanja na: Mehmedaliju Maka Dizdara, Branka Ćopića, Aleksu Šantića i ostale velikane pisane riječi. Ucitelj Senadin Selimic iz Coventrija je sa svojim ucenicima uz pjesme i sevdalinku razveselio prisutne. Svakako se vidio trud i ljubav koji su ucitelji ulozili. Prelijepa manifestacija je okončana sa nastupom Folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje u nekoliko su navrata, spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić.

Mnogobrojna publika je znala prepoznati kvalitet i učesnike nagraditi višeminutnim aplauzom. Kao što to inače i biva, naši najmlađi iz Birminghama i Coventrija su po završenom nastupu obnovili svoja prijateljstva. Svi prisutni imali su priliku “vratiti se na trenutak u svoju domovinu.” Sve se nastavilo zajedničkim druženjem i zakuskom te zasladilo ukusnom tortom. Bosanskohrcegovačkim građanima u BiH i dijaspori BH UK Network čestita Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.