Bosanci i Hercegovci u Engleskoj: Sjećanje na Irhada Durakovića

Izabrana selekcija engleskih Bosanaca i Hercegovaca za Svjetsko prvenstvo dijaspore u futsalu

Krajem prethodnog mjeseca u prostorijama Sir Frederick Osborn škole u suradnji BH UK Networka i BH Asocijacije iz Hertfordshire održan je Memorijalni turnir u malom fudbalu Irhad Rizvo Duraković u znak sjećanja na prerano preminulog mladog fudbalera iz Londona.

Prije početka turnira, u ime domaćina, učesnicima se obratio Sedin Mustafić.
Svrha održavanja turnira jeste ujedno i prilika da se izabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koji će učestvovati na narednom prvenstvu bh.dijaspore u malom fudbalu koje će se u organizaciji SSD BIH održati u Izmiru, Turskoj u periodu od 4-6 Maja tekuće godine.

Atmosfera turnira bila je izvanredna i jako interesantna. Najbolji fudbal pokazali su momci iz Forze koji su zasluženo osvojili prvo mjesto te ujedno i čast da predstavljaju Bosance i Hercegovce iz Velike Britanije na prvenstvu u Turskoj.

Prvoplasiranim ekipama uručen je pehar te medalje drugo i trećeplasiranim ekipama. Zahvalnice su podijeljene svim učesnicima. Prisutna publika je velikim aplauzom zasluženo nagradila izabranu ekipu sa Ostrva te poželjela sreću u narednom takmičenju u Turskoj.

Izborni turning Irhad Rizvo Duraković je memorijalnog karaktera te je prilika da se svi učesnici prisjete mladog Sarajlije iz Londona koji je u 2011. godini umro od rijetke bolesti – humanog oblika kravljeg ludila i koji je ostao upamćen kao jedini Bosanac koji je preminuo od ove opake bolesti koja je prostore Engleske zahvatila prije 10-ak godina.

Irhad je ostao upamćen kao vrijedan volonter i aktivitista bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentovan fudbaler koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

Učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast svom rano preminulom kolegi.
Zahvaljujemo se BH udruženju Hertfordshire na odličnoj organizaciji turnira!

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.