in

Bosanska pamet iznenađuje: U Derventi proizveden robot. Evo šta sve može da radi…

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

Pojava Covida-19 značajno je utjecala na velike globalne promjene kako načina života, tako i poslovnog okruženja u najširem smislu.

Iako je “Webo Bosnia” firma iz oblasti autoindustrije, kriza u toj industriji i manjak posla u polju konstrukcije alata kojima se proizvode dijelovi za automatske mjenjače, kao i cjelokupna situacija s Covidom-19, iznjedrili su novu poslovnu ideju.

U saradnji sa matičnom firmom “Webo Amtzell”, u firmi “Webo Bosnia”, čije je sjedište u Derventi, došli su na ideju da kreiraju robota s UV-C zracima, namojenjenog za dezinfekciju prostora.

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99 posto mikroorganizama (viruse i bakterije).

Istraživanja su dokazala da UV-C zraci narušavaju strukturu genetskog materijala Covida-19 i sprečavaju da se čestice virusa repliciraju. Prednost ovakvog načina dezinfekcije je što smanjuje kontaminaciju površina za 99 posto i ne ostavlja iza sebe materije štetne po ljudsko zdravlje.

 

alt

Projekt menadžet Katarina Ilić za “Posavske novosti” kaže da se robot kojeg su razvili, sastoji od pokretne platforme i sistema s UV-C lampama, koje se putem mobilne aplikacije pale i vrše dezinfekciju prostora.

– “Webo Bosnia” izrađuje mobilnu platformu, a “Webo Amtzell” je zadužen za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora nego može da se razvije za druge primjene: za transportne robote, automatizovane info-sisteme u bankama, marketima i za ostale slične namjene. Naš tim mladih inžinjera je uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo dva mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija, na osnovu čega se robot autonomno kreće. Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje, kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu – kaže Ilić.

Dodaje da su pred mladim timom i firmom brojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje, koja je planirana početkom decembra.

– Na osnovu dosadašnjih iskustava, ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumijeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima – dodaje Ilić.

 

Ističe da će serijska proizvodnja biti u halama firme “Webo Bosnia” u Derventi, što će zahtijevati dodatna ulaganja u liniju proizvodnje, i ističe nadu da će to proizvesti i potrebu za novim radnim mjestima za proizvodnju i asemblažu.

alt

– Sam projekt i asemblaža ovog robota će podrazumijevati i saradnju s drugim poslovnim subjektima iz Republike Srpske i BiH, što smatramo da će imati pozivitan uticaj na poslovno okruženje na ovim prostorima. Nadamo se da ćemo ovim projektom dokazati i pokazati da su mladi ljudi iz BiH veoma sposobni za razvoj i inovacije te da bi bilo poželjno da postoji povjerenje drugih stranih i domaćih firmi, kao i podrška državnih institucija ­- dodaje Ilić.

Značaj ovog projekta je već prepoznat od lokalnih vlasti, i iz preduzeća im zahvaljuju na podršci koju su pružili.

– Smatramo da bi se mnoge stvari mogle razvijati i proizvoditi u BiH, a ne uvoziti. Otvoreni smo za svaki vid saradnje te ovim putem pozivamo sve institucije koje su zainteresovane za saradnju na daljnjem razvoju ovog projekta, da budu slobodni da kontaktiraju našu firmu – kaže Ilić na kraju razgovora za “Posavske novosti”.

Fakultet radi bez akreditacije, na 3. spratu ples oko šipke, na 4. apartmani

Za kaznu zbog nenošenja maske kopaju grobove za preminule od korone