Održan Godišnji forum u Phoenixu

Bosansko-američko udruženje profesionalaca: Održan Godišnji forum u Phoenixu

Događaji Posljednje

Bosansko-američko udruženje profesionalaca (BAPA) organiziralo je početkom novembra 2017. godine u Phoenixu četvrti Godišnji forum posvećen građanskom angažmanu i angažmanu zajednice.

Predsjednica BAPA Kanita Lipjankić iz Salt Lake Cityja kazala je da su ove godine prvi put stipendisti BAPA Azra Osmančević, Ena Barišić i Bajram Metjahić imali priliku prezentirati svoj rad i angažman. Oni su o temi „Koji je tvoj stih“ opisali kako doprinose svojoj zajednici danas i kako to planiraju nastaviti u budućnosti, prenose mediji.

Azra Osmančević je predstavila pregled literature o temi mentalno zdravlje u Bosansko-američkoj zajednici, koji će biti dio njenog magistarskog rada na univerzitetu Južna Dakota, Ena Barišić je priredila prezentaciju o temi identitet u Bosansko-američkoj zajednici. Bajram Metjahić prva je godina fakulteta na Carengie Mellon univerzitetu u Pittsburgh, gdje studira statistiku i biološke nauke.

Pomoć u poplavama

Poslije studentskih prezentacija Ida Seferroche (Chicago) opisala je vlastiti put aktivistkinje. Njen građanski angažman, između ostalog, uključuje osnivanje Bosanskohercegovačke dijaspora konferencije. Chris Mathieu (Minneapolis) je govorio o svom zalaganju za Bosnu i Hercegovinu još od početka rata. I danas je aktivan. Amanda Hukanović (Boston) je uz angažman prijatelja i organizacija iz Bostona uspjela dostaviti pomoć za nekoliko porodica ugroženih poplavama u BiH 2014. godine.

Na ovom forumu govorili su novinarka Al Jazeera Balkans Marina Riđić, dr. Esad Boškailo koji je, kao završni govornik, naglasio važnost življenja u sadašnjosti i budućnosti. Istakao je činjenicu da rad u zajednici upotpunjuje indentitet i „svojim radom pomažemo da budemo bolji, da naša zajednica bude naprednija a samim tim i cijelo čovječanstvo“, saopštilo je državno Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica.

Ni ovaj forum ne bi mogao biti uspješan bez lokalnog sponzora Sabine Smailbegović sa Realty ONE Group, bez članova Upravnog odbora Amre Ferhatbegović (Salt Lake City), Azre Jakupović (Toronto), dr. Jasmine Jusić (Phoenix), Jasmine Vajzović (Chicago), Kanite Lipjankić (Salt Lake City), Mersihe Cerić (Grand Rapids) i Nine Pržulja (St. Louis), te članova lokalnog organizacionog komiteta Amele Gračanin-Hadžimehmedagić i Jasne Pečenković.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.