Bošnjaci u Engleskoj obilježili Međunarodni Dan Holokausta

Bošnjaci u Engleskoj obilježili Međunarodni Dan Holokausta

Posljednje Vijesti

Međunarodni Dan Holokausta obilježava se 27. januara svake godine kako bi se prisjetili dana kada je najveći koncentracioni logor Auschwitz oslobođen od nacista. Samo u ovom zloglasnom koncentracionom logoru je ubijeno oko 1.1 miliona ljudi, od čega je čak 90% bilo Jevreja.

Stotine preživjelih holokausta i kasnijih genocida i njihovih rođaka okupili su se na centralnoj komemoraciji koja je održana u Londonu, Queen Elizabeth II Centru-Westminster, kako bi odali počast milionima koji su umrli. U znak sjećanja na žrtve Holocausta i genocida u Kambodži, Ruandi, Bosni i Darfuru, zapaljene su svijeće. Čast da oda počast i zapali svijeću za žrtve gonocida u BiH pripala je i Sabitu Jakupoviću, predsjedniku BH UK Networka.

Sabit Jakupović, rođen je u Bosni 1967. godine. Imao je 25 godina kada su srpske paravojne snage preuzele vlast u Prijedoru. Sabit je zarobljen i odveded u koncentracioni logor u Omarskoj, a zatim prebačen u logor Manjača. 1992. godine, nakon 4 mjeseca u logorima, Sabit je kao medicinski evakuant prebačen u Veliku Britaniju uz pomoć Međunarodnog crvenog krsta. Pored Sabita, svijeće su zapalili i Helen Aronson, preživjela holocaust; Tomas Grundža, član Orkestra “Roma Bridging Sounds”; Sokphal Din, preživio genocid u Kambodži; Immaculee Hedden, preživjla genocid u Ruandi; Ismail Yaqoub, preživio genocid u Darfuru.

U okviru programa prikazana su i dva filma: “Words That Destroy” (Safet Vukalić , Helen Aronson i Ivor Perl BEM) film govori o upotrebi riječi za širenje mržnje. “Words That Survive” (Safet Vukalić i Helen Aronson) govori o riječima koje smiruju i pomažu živjeti sa traumama.

Safet Vukalić rođen je 1976. godine u Prijedoru, zapadnoj Bosni. Preživoo je etničko čišćenje u Prijedoru, gdje su njegov otac i brat odvedeni od strane vojske bosanskih Srba u koncentracione logore. Safet je ostao kući sa svojom majkom i dvije sestre. Safetov otac prošao je kroz tri koncentraciona logora dok je njegov brat prolazio kroz dva logora sve dok njegova porodica nije dobila pomoć od Crvenog krsta i u junu 1994. svi su dosli u Veliku Britaniju, saopštio je Bosnia UK Network.

BROJ ŽRTAVA U GENOCIDIMA NAKON DRUGOG SVJETSK0G RATA?

U KAMBODŽI, političar i revolucionarni Pol Pot je bio vođa režima koji je izvršio genocid onih koji su se smatrali političkim protivnicima. U režimu Pol Pota, između 1975. i 1979. godine ubijeno je oko tri miliona ljudi. Ovaj genocid je prikazan u filmu “Prvo su ubili mog oca”, u režiji Angeline Džoli.

Tokom agresije U BOSNI I HERCEGOVINI od 1992. do 1995. godine ubijeno je više od 100.000 ljudi, uključujći i više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, poznat kao najveći genocid na tlu Evrope od Holokausta.

GENOCID U RUANDI, počinjen je od strane članova vlade Hutu-ove većine. Oko 500.000 do 1.000.000 Rwandana ubijeno je tokom perioda od 100 dana od 7. aprila do sredine jula 1994. godine, što čini čak 70% populacije Tutsa. Pored toga, 30% Pigmy Batve je ubijeno. 500.000 žena je silovano u onom što se smatra smišljenim pokušajem da im daju HIV, jer je većina onih koji su preživjeli testirali pozitivan za bolest nakon genocida.

Prvi genocid 21. vijeka, GENOCIDE U DARFURU izazvao je smrt oko 400.000 Darfurisa, a više od tri miliona ljudi je raseljeno.

Leave your vote

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.