Britanci otkrili šokantne podatke o pilotu koji je vozio Salu. Kako je ovo moguće?

Nestanak argentinskog fudbalera Emiliana Sale, čiji je avion u ponedjeljak uvečer nestao sa radara dok je prelijetao Lamanš, uznemirio je čitavu planetu. Ni pet dana kasnije od napadača Nanta koji je za 18 miliona eura prešao u Kardif nema ni traga ni glasa, a policija je još u četvrtak obustavila portagu za njim.

Da podsjetimo, Sala je u ovom prelaznom roku potpisao ugovor sa Kardifom, a onda se vratio u Nant kako bi se pozdravio sa saigračima. Na taj put je trebalo da ga vozi iskusni pilot Dejvis Henderson (63), ali je u posljednjem trenutku došlo do promjene, pošto on nije mogao da ostane u Francuskoj da prenoći, pa je umjesto njega letilicom upravljao Dejvid Ibotson (59).

I upravo je za njega vezana najnovija priča koju je objelodanio ugledni britanski medij “Times”, koji je naveo da Ibotson ima samo dozvolu ličnog pilota, odnosno da nikako nije smio da vrši komercijalni let, što je on uradio kada je vozio Salu iz Kardifa u Nant i kasnije je trebalo da ga vrati na Ostrvo.

“Tajms” je ovaj podatak otkrio, pošto je imao uvid u Ibotsonovu letačku dozvolu, koja je obnovljena prije dva mjeseca i u njoj stoji da on sa njom ne može da prevozi putnike. Da bi to mogao da radi, morao je da ima dozvolu za komercijalne letove, a što iziskuje daleko više sati obuke i satova leta, što Ibotson jednostavno nije imao.

Ovaj pilot je došao u situaciju da preveze Salu jer je Henderson bio sprečen, a ovaj let je organizovao Mark Mekej, koji je i posredovao Salinom prelasku u Kardif za rekordnih 18 miliona eura.

Ipak, Sala se već pri odlasku u Francusku žalio kako se nije osećao najsigurnije i da ga je strah od povratka, dok je Ibotson priznao da je malo “zarđao”. Argentinac je bio prestrašen i u povratku, slao je poruke u kojima je pisalo: “Avion izgleda kao da će se raspasti”.

Nedugo nakon toga avion je, dok je preletao Lamanš, nestao sa radara, posle čega je pokrenuta potraga za Ibotsonom i Salom. Kako poslije dva dana od njih nije bilo nikakvog traga, policija je odlučila da obustavi potragu, te je poručila da su šanse da su nestale osobe žive – minimalne”.