ČESTITKE NOVOM PREDSJEDNIKU SAD STIŽU SA SVIH STRANA Znate ko mu je prvi čestitao iz BiH?

Globus Istaknuto Posljednje

Joe Biden je osvajanjem Pennsylvanije premašio 270 elektora potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Biden je napisao na Twitteru da će biti predsjednik svih Amerikanaca, nakon što su ga vodeći američki mediji proglasili pobjednikom izbora održanih 3. novembra.

Stižu prve reakcije i čestitke novom američkom predsjedniku.

Oglasila se i supruga Billa Gatesa

Kolinda Grabar-Kitarović objavila fotografije na kojima se grli s Bidenom

Bivša hrvatska predsjednica čestitala je Bidenu i Harris putem Twittera. Objavila je fotografije susreta s Bidenom.

BiH se pridružuje čestitkama Bidenu, prva mu poruku postala ministrica Turković

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prvi je visoki zvaničnik iz te zemlje koja je Joeu Bidenu čestitala pobjedu na izborima za novog predsjednika SAD-a i to emotivnom porukom koja sugerira prijateljske odnose između njih dvoje.

“Dragi Joe, sačuvali smo vjeru, nova je zora pred nama”, napisala je Turković na Twitteru uz fotografiju na kojoj su zajedno ona i novi predsjednik SAD-a.

Turković je tokom svoje diplomatske karijere uz ostalo bila i veleposlanica BiH u Washingtonu a novi predsjednik SAD Biden slovi za osobu koja dobro poznaje stanje u BiH.

Tu je zemlju osobno posjetio u jeku rata 1993. a posljednji put je tamo bio u službenom posjetu 2009. dok je obnašao dužnost američkog potpredsjednika.

Tada je u parlamentu BiH održao govor u kojemu je obećao snažnu potporu SAD-a na putu BiH ka euroatlantskim integracijama.

BiH je našla mjesto i u Bidenovu programu za ovogodišnje američke predsjedničke izbore u dijelu koji se odnosi na zapadni Balkan a novi predsjednik SAD-a za tu je regiju najavio jače angažiranje u suradnji s europskim partnerima kako bi se potaknule reforme i pomirenje.

“Joe Biden se obvezuje da će zauvijek biti protiv mržnje a podržavat će suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine”, stoji u Bidenovu programu.

No to je odmah izazvalo i negativna reagiranja a ona su stigla od člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je Bidena proglasio “srbomrscem”.

Leave your vote