Čović i Plenković

Čović i Plenković u Mostaru razgovarali o budućnosti BiH

Posljednje Vijesti

U Mostaru je održan sastanak predstavnika Hrvatskog naroda sabora i premijera Hrvatske Andreja Plenkovića i drugih predstavnika Vlade Hrvatske u kontekstu presude Prliću i drugima, ali i odnosima Hrvatske i BiH.

Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH kazao je da su ovi razgovori bili veliko ohrabrenje da „ne gubimo vjeru kako preživjeti u BiH kako graditi svoju domovinu i kako zadržati poziciju jednakopravnog konstitutivnog naroda u BiH.

”Imamo punu podršku Hrvatske u tome. Ne želimo svoj narod staviti u funkciju nekoga ko ima odgovornost kao narod. Treba nam mir na ovom prostoru, ohrabriti sve one koji mogu doći u napast da otvore mržnju jedni prema drugima posebno jer se presuda odnosila na odnos Bošnjaka i Hrvata i niko ne želi da nam se, a i bilo kome drugom, ponovi takva povijest”, kazao je Čović, prenosi NAP.

On je dodao su svi učesnici pokazali opredjeljenje da HNS dobije još više na snazi.

”Više smo pričali o budućnosti nego o prošlosti. Kako se izboriti sa Izbornim zakonom, da osnažimo gospodarsku klimu i svako drugo jačanje prostora kako bi se spriječio odlazak hrvatske mladosti sa ovih prostora.”

Plenković je u svom obraćanju kazao da je razgovorano o tome da Hrvati u BiH pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izbore 2018. godine.

”Republika Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno sa dva druga naroda i ostalim budu ravnopravni i učinit ćemo koliko možemo da tako i bude. To govorim u duhu izmjena Izbornog zakona”, kazao je Plenković.

”Mi želimo pomoći BiH, okrenuti se budućnosti, voditi računa o tome da opstojnost hrvatskog naroda bude jedna od trajnih zadaća hrvatske narodne politike. Upravo na tom tragu sve aktivnosti koje poduzimamo su konkretne i konzistentne, a time ćemo doprinijeti i pomirbi unutar BiH, ali i na cijelom jugoistoku Europe. Solidarnost i potpora Hrvata u RH i BiH vrlo je čvrsta i jasna i takvu ćemo politiku i dalje voditi”, rekao je Plenković.

Čović je odgovarajući na pitanje ima li straha od novih optužnica kazao da je „duboko uvjeren da ćemo spriječiti bilo kakav pokušaj instrumentaliziranja tih stvari i stvaranje straha kod naših ljudi.“

”Insistirat ćemo da se optužnice koje su se i dosad dizale pritiv pripadnika HVO-a da se dižu na isti način i protiv drugih i to ćemo do kraja morati izjednačiti. Svako treba odgovarati za zločin bez obzira ko ga je i prema kome načinio.”

Što se tiče Izbornog zakona još će nas više mobilizirati da hrvatski narod bira svoje predstavnike, poručio je Čović.

Premijer Plenković kazao je “kad je riječ o prihvaćanju ili neprihvaćanju presude, RH je članica UN-a i jedna od zemalja koja je predlagala uspostavu ICTY-ja i dilema za prihvaćanje presude nema.”

”U kontekstu zemlje koja je tri puta u okviru ovoga suda pravnim putem nastojala dobiti status prijatelja suda, kako bismo pojasnili određene pravne aspekte koji se odnose na određene kvalifikacije u prvostupanjskom procesu, onda u tom kontekstu nismo zadovoljni što taj status nismo dobili, što argumente nismo mogli iznijeti. U odgovoru suda Žalbenog vijeća dobili smo vrlo jasnu poruku. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju nije sud koji sudi državu. To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca i zbog toga u odgovoru na taj naš zahtjev stoji jasno od strane samog suda da nije utvrđena nikakva odgovornost tadašnjeg vrha RH. U tumačenju presude moramo naći finu distinkciju o kojoj govorim. Nema nikakve promjene stava, on je vrlo jasan, presuda se poštuje” rekao je Plenković.

Kad je u pitanju najava tužbi bivših logoraša iz BiH protiv Republike Hrvatske i naknadu štete, Plenković je rekao da se ne radi o odgovornosti država, nego pojedinaca te da ne vidi pravne temelje na kojima bi se takva jedna tužba mogla podnijeti.

Međutim, Čović je imao drugačije mišljenje:

”Ja ću javno pozvati sve logoraše u BiH da tuže BiH, jer sve ono što se događalo u BiH ugrađeno je u BiH koju prepoznajemo kao dejtonsku BiH. To se ubraja na sve logoraše, Bošnjake, Hrvate i Srbe. BiH treba naći načina kako pomoći tim ljudima.”

Leave your vote

2 razmišljanja na “Čović i Plenković u Mostaru razgovarali o budućnosti BiH

  1. Zalosno sto se ovdje medju sugovonicima nema istine cista farsa juce sat istrbljivao sutra se vrati ja cu njega istuc neboj se kaze stara poslovica nebojaznu kozu vik uvjek pojede.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.