ČOVIĆ NA APARATIMA Evo šta je Franjo Tuđman pričao o Bleiburgu

Ovih dana HDZ-ovci obilježavaju 98. rođendan svog osnivača i prvog predsjednika Franje Tuđmana te još jednu obljetnicu Bleiburga i takozvanog Križnog puta s kojim nažalost nisu zaobišli ni Sarajevo, glavni grad BiH.

U intervjuu Poletu 1989. godine predsjednik tada novoosnovanog HDZ-a govorio je, među ostalim temama, o Titu i Bleiburgu.

Franjo Tuđman imao je i izrazito pozitivno mišljenje o Titu.

“Imao je hrabrosti, odvažnosti i državničke dalekovidnosti da se suprotstavi Staljinu u ono doba kad je pred Staljinom klečala čitava Istočna Europa… Titoizam je značio rješavanje nacionalnog pitanja u okviru socijalističke revolucije, zadržavanje državnosti jedne socijalističke zemlje, traženje novih putova u samoupravnom smislu”, razglaba Tuđman zaključivši da je Tito “bio veliki političar”.

“Tito je bio odgovor na izazove svog vremena, a danas, poslije njegove smrti, mnogi pokazuju da nisu na njegovoj razini. Ovo što se događa u Srbiji s Miloševićem dokaz je da se Srbija nikad nije pomirila s avnojevskom, Titovom Jugoslavijom, s federalističkom Jugoslavijom”, komentirao je Tuđman te 1989. godine.

U istom intervjuu Tuđman jasno kaže da je marksist.

“Ja sam hrvatski čovjek, marksist, revolucionar, povjesničar…”, govori Tuđman bez dlake na jeziku u intervjuu koji je krajem 1989. godine dao Mati Bašiću i Ivici Buljanu, novinarima Poleta.

U jednom dijelu Tuđman se osvrnuo i na obračun s političkim protivnicima nakon rata. Tu Franjo Tuđman, evo još jednog šoka za današnje tuđmaniste, brani Tita.

“Vi mladi to ne znate, i povijest još nije o tome progovorila – bilo je krvavog gušenja stvarne i tobožnje kontrarevolucije nekih godinu-dvije nakon rata. No, to su zakonitosti svake revolucije… To važi i za Francusku revoluciju. To podjednako važi za hrvatsko i za slovensko tlo, itd”, prilično očito Tuđman relativizira brojne komunističke zločine nakon rata.

A onda i otvoreno staje u odbranu Tita.

“Tito je suodgovoran za takvo revolucionarno obračunavanje sa svojim protivnicima, ali – osobno – Tito nije bio čovjek koji je naređivao umorstva ili poticao na njih, niti je radio ono što znamo da se događalo u Sovjetskom savezu s gulazima”, rekao je Tuđman.

U jednom intervjuu nekoliko godina kasnije Tuđman je nešto revidirao mišljenje o Titu.

Tako je 1996. godine govorio da je Tito odgovoran za Bleiburg, iako nije naređivao ubojstva.