Čovića pojede sujeta: “Razgovorat ćemo sa SNSD-om, SBB-om i SDA, ali ne i sa DF-om…”

Dragan Čović predsjednik HDZ BiH nakon govorio je o sastanku s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a koji će biti održan danas.

Istakao je da je ranije dogovoren sastanak, te da će naredne sedmice razgovarati i sa SBB i Fahrudinom Radončićem, a da se dogovaraju teme za sastanak sa SDA. Na pitanje novinara Patrije da li se planira sastanak i sa DF om kao četvrtim partnerom Čovićem kazao da to ostavlja novinarima da zaključe hoće li ga biti.

„Mislim da je ovo situacija kada kao partneri koji čine vlast sjesti, razgovarati, pojasniti neke stavove da ne bi komunicirali putem medija“.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o Ustavnom sudu BiH na kojem insistira Dodik, Čović je kazao da je njihov stav poznat od ranije, te smatra da su stranci iz Ustavnog suda trebali davno otići, ali da je pitanje kako doći do toga i da je za to potreban konsenzus.

Na pitanje novinara da li je biskup Franjo Komarica upravu kada kaže da Republika Srpska otima zemlju Hrvatima, Čović je kazao da ne bi komentirao bilo kojeg „crkvenog vjerodostojnika odnosno vjerskog vjerodostojnika“.