ČUDO OD DJETETA IZ ZENICE Dado je napravio uređaj kojim upravlja glasom. Ima 11 godina

Dado Džidić je jedanaestogodišnji dječak iz Zenice koji je od svog doma napravio pravu pametnu kuću u kojoj svojim glasom kontroliše uređaje, a uz pomoć aplikacije za mobitel s bilo kojeg dijela svijeta može upaliti svjetlo u svom domu i vidjeti stanje kućnih uređaja.
Džidić je po prvi put počeo eksperimentisati kada mu je njegov otac Senad ukazao da previše vremena troši na igranje igara i pokazao mu kako se te igre prave te da se i sam može obogatiti ako napravi jednu zanimljivu igru. Tako su i krenuli prvi eksperimenti mladog Zeničanina.

“Nakon toga, krenuo je u školu programiranja, zatim i na časove robotike, a pokrenuo i svoj Youtube kanal Dadoni7. Preteča programiranju igrica je bilo snimanje i editovanje videa akcijskom kamerom, dijeljenje sadržaja i privlačenje pozornosti. Nama kao roditeljima je bitna njegova sigurnost zbog prijetnji od strujnog udara, a pored toga i zaštita podataka koji su za internet i onih koji su privatni”, kazao je Dadin otac Senad.

U razgovoru za Klix.ba Dado je kazao da svaki svoj izum gleda kao napredak za budućnost, a naprijed ga iznova i iznova gura ljubav prema najnovijim tehnologijama.

“Nisam se bojao da bi bilo problema s uređajima i kvarova jer bi ih svakako popravio. Jedine smetnje su nam bile kablove i sakrivanje komunikacijskih uređaja. Međutim, da nije bilo podrške roditelja ja ovo ne bih mogao sam jer oprema košta i kupujem je van granica BiH, govori 11-godišnji Dado.

Na ideju pametne kuće je došao onda kada im je trebalo vanjsko svjetlo koje može upaliti preko mobitela kada se vraća s treninga, a zatim su krenule i druge ideje.

“Nakon što je stigla oprema, pored školskih i sportskih obaveza trebalo mi je sedam dana da napravim pametnu kuću. Ljubav se rodila gledajući oca informatičara s njegovim elektro kreacijama. Roditelji su bili oduševljeni i svi su govorili ‘Bravo Dado’, bili su velika podrška”, pojašnjava mladi Zeničanin.

Dado je trenutno 6. razred Osnovne škole “Alija Nametak”, bavi se sportom, a vlasnik je certifikata za robotiku “European Robotics Week” te za programiranje “Meet and Code”. Cilj mu je u budućnosti postati ugledni infromatičar.

“Cilj mi je da izgradim bolju budućnost te da postanem ugledni informatičar koji će realizovati mnoštvo ideja kao što su: kreiranje korisnih aplikacija, regulacija temperature, video nadzor, protiv požarni sistem i to sve da radi automatski i uz glasovne naredbe. Svakako, i da postanem poznati Youtuber Dadoni7”, zaključio je na kraju Dado.

Pametne kuće su budućnost, njihova izrada i programiranje je skupo, ali uz pomoć mladih genijalaca kao što je Dado Džidić budućnost je već stigla.