ČUDO U SARAJEVU Pogledajte šta se dogodilo u Vijeću ministara BiH!

Sijaset dešavanja u glavnom gradu BiH na dan historijskih protesta pred VSTV-om. Kao da su se i političari konačno prepali naroda.

U Sarajevu se danas dogodilo pravo čudo. Vijeće ministara BiH se konačno okupilo da nešto radi. Da ne bude da džaba dobijaju plate. Zasjedanje je iznenada dogovoreno nakon pometnje koju je izazvao Dragan Čović.
Podsjetimo, prošle sedmice je nastala prava bura nakon što sjednica Vijeća ministara BiH nije mogla biti održana zbog nedolaska ministara iz hrvatskog naroda, što je uticalo na kvorum za rad i odlučivanje.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je tada, komentirajući neodržavanje sjednice, izjavio novinarima da je stekao uvjerenje da se radi o pokušaju klasičnog blokiranja rada Vijeća ministara BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda oglasio se tada saopćenjem za javnost u kojem je naveo kako očekuje da se sjednice Vijeća sazivaju sukladno zakonu i Poslovniku o radu, te da se na taj način formira i priprema dnevni red.
Dodao je da on nije ministar koji se može spremiti za sjednicu ako mu se dostavi materijal za 72 tačke u roku kraćem od 24 sata i to bez kompletnih mišljenja nadležnih institucija.

U najavi današnje sjednice navedeno je da je, nakon provedenih konsultacija sa zamjenicima predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, za sjednicu predložen dnevni red na kojem je, između ostalog, Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH.

Predviđeno je i razmatranje Informacije o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata u BiH kao i Prijedlog migracionog profila BiH za 2018. godinu.
Trebala bi biti razmatrana i Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na projektu „Izgradnja autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo“, te Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5-C za 2018. godinu.

Među predloženim tačkama dnevnog reda je i Odgovor na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja.