in

Čuveni hrvatski stručnjak odgovara: Da li virus slabi tokom ljeta i šta nas čeka na jesen?

Da li korona virus slabi tokom ljeta i da li će jesen donijeti pandemiju i okrenuti ju  u novi smjer?

Istaknuti hrvatski stručnjak i direktor Instituta za biohemiju (IBC2) u Frankfurtu prof. dr Ivan Đikić i odgovorio je na ova pitanja.

Đikić je sa svojim timom otkrio potencijalnu slabu tačku korone što bi moglo da omogući dvostruku terapijsku strategiju: zaustavljanje širenje virusa i jačanja imunuloškog odgovora na virus. A na pitanje šta nas čeka na jesen odgovorio je:

“Za jesen se najavljuje drugi talas pandemije koji bi prema nekim procenama mogao da bude još intenzivniji nego prvi talas. Brojni faktori će uticati na status pandemije ove jeseni, a među njima se najčešće spominju raširenost koron avirusa u populaciji tokom leta pa pojava drugih respiratornih bolesti, poput gripa u jesen. Mislim da se drugi talas može uspešno izbeći ako se uvedu određene mere koje će većina građana prihvatiti: korišćenje maski, održavanje distance, lična higijena, i ako uspostavimo brža i modernija testiranja na korona viruse, osiguramo bolju pripremljenosti bolnica i zdravstvenog sistema, koristimo moderne IT tehnologije za praćenje širenja virusa i predviđanje pojave novih žarišta, pa uspešno koristimo lekove koji pomažu da pacijenti s kovidom-19 ne završe na respiratoru. Stoga je najbolje pripremiti se za jesen sa konkretnim planovima i aktivnim radom građana i zdravstvenog sistema”.

Potresna ispovijest muža preminule porodilje: “Sinu nismo ni ime smislili, a toliko smo mu se radovali”

Zubarka pokazuje kako da pravilno stavite masku: Evo u čemu ste dosad griješili, a to može biti opasno!