DA LI OVDE NEŠTO SMRDI? Izrael izvukao milione dolara zbog svađe BiH, Srbije i Kosova

Kosovske takse na robu iz centralne Srbije koja su na snazi punih sedam mjeseci, napravile su odličan posao za neke susjedne, ali i daleke zemlje, piše „Blic“.
Najnoviji podaci pokazuju da je za prvih pet mjeseci godine na srpskoj muci, koja joj godišnje donese štetu veću od 500 miliona eura, ponovo najviše profitirala Slovenija.

Ova zemlja, naime, po istom osnovu nalazila se na prvom mjestu i ukoliko se pogledaju podaci iz februara ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine. U tom periodu, dakle za godinu dana, Slovenija je na Kosovo izvezla skoro deset miliona eura robe više nego u vrijeme kada nisu postojale carine, piše „Blic“.

Na drugom mjestu, po profitiranju na račun carina koje je Priština uvela Srbiji tada se nalazila Sjeverna Makedonija i upravo ovo drugo mjesto predstavlja najveće iznenađenje.

Drugo mjesto sada je zauzeo Izrael, zemlja koja se po profitiranju na račun taksi u periodu februar 2018. na februar 2019. nije nalazila ni među prvih deset zemalja.
Odmah iza Izraela, na trećem mjestu, sada se nalazi Turska koja je blago poboljšala svoju poziciju u odnosu na podatke iz februara, kada je povećala prodaju robe u južnoj pokrajini za oko šest miliona eura. Slijede Albanija sa sličnim rezultatom, zatim Njemačka, Kina, Hrvatska i Crna Gora.

Bljend Hiseni iz kosovskog instituta za statistiku kaže da je pet mjeseci nakon uvođenja poreza, uvoz iz Srbije pao 88 odsto i da je izvoz sa Kosova nastavio da raste. Ono što je zabilježeno je i povećanje cijena domaćih proizvoda.