Da li ste znali? Blizu 50.000 porodica u Bosni i Hercegovini živi od prikupljanja ovih biljki

Bosna i Hercegovina ima veliki potencijal za uzgoj i izvoz jljekovitog i aromatičnog bilja .

Tradicionalno sakupljanje jljekovitog i aromatičnog bilja postaje svake godine sve masovnije u Bosni i Hercegovini taka da se predpostavlja da broj porodica uključenih u prikupljanje MAP-a u BiH procjenjuje se na približno 50.000, od čega je gotovo 3.000 organizirano u preko 50 preduzeća koja kupuju ljekovito bilje.

Ljekovito i aromatično bilje ima potencijal da značajno doprinese razvoju lokalne ekonomije, a prije svega ruralnih područja. Trenutno se prema nekim procjenama, godišnja berba ljekovitog i aromatičnog bilja u našoj zemlji kreće između 1.500 i 9.000 tona, a ove varijacije ovise o potražnji i klimatskim uvjetima u kojima se uzgaja.

Osim toga BiH je bogata raznolikošću ljekovitog bilja. Naime, vjeruje se da u Bosni i Hercegovini ima preko 700 vrsta ljekovitog i aromatičnog bilja, od čega se eksploatiše samo njih 200.

U Bosni i Hercegovini postoje I brojni proizvođači koji se bave uzgojem ljekovitog bilja na plantažama (poput kamilice, metvice, smilja, lavande, bosioka itd.). Većina izvozno orijentiranih firmi posjeduje organske certifikate za trgovinu na međunarodnim tržištima

Na području Bosne iHercegovine nalazi se veliki broj biljaka koje posjeduju mnoga,čovjeku korisna svojstva.Prema svom hemijskom sastavu i djelovanju svrstavaju se u razne grupe, a to su:ljekovite,jestive,vitaminozne, aromatične, medonosne i druge.Korištenje ljekovitih i jestivih biljaka je više zastupljeno u ruralnim područjima BiH, gdje su se sačuvali tradicionalni načini pripreme hrane, napitaka (čajeva, kompota isokova), mehlema itd.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.