in

Da li su škole u Sarajevu spremne za početak nastave?

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo juče je odlučilo kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini u uslovima pandemije koronavirusa. Predsjednicu Vijeća roditelja Merimu Bečarević pitali smo da li su roditelji konsultovani prije nego što je Ministarstvo donijelo odluku. Osvrnula se i na reakcije roditelja po ovom pitanju.

Prema riječima Bečarević, Vijeće roditelja je dio radne grupe resornog ministarstva koja je formirana prošli mjesec. Obrazložila je koja je bila uloga Vijeća roditelja u radnoj grupi.

“Davali smo određene prijedloge i ukazivali smo na probleme koji su na terenu. Mišljenja roditelja su podijeljena i nismo predložili jedan od modela. Ali za svaki model koji je bio u opticaju smo dali određene upute, prenijeli smo stavove i probleme roditelja – koje stvari se moraju rješavati i unaprijediti da bi taj proces bio što kvalitetniji. Stav Vijeća je zdravlje djece prije svega, ali pored zdravlja ponuditi što kvalitetniji model obrazovanja”, rekla je.

Kako je kazala, dali su smjernice za online nastavu, redovnu i kombinovanu nastavu.

“Koliko vidim tek u petak se očekuju jasne i precizne mjere. Pratim i direktore koji kažu da nisu spremni. Svaka škola se morala posebno izjasniti i reći da li može ispoštovati sve ono što je u toj odluci”, izjavila je.

Bečarević smatra da je, kako je navela, možda smirujuće za roditelje, ali ne zna koliko je dobro za kvalitet obrazovanja to da u prvih 15 dana nastave nema novog sadržaja.

Potcrtala je da je bilo teško donijeti bilo kakvu odluku, a koja neće biti osuđena od strane javnosti.

“Jako je bitno da smo na neki način počeli da otvaramo škole i da smo postali svjesni da se moramo prilagoditi situaciji na terenu i uslovima. Mi ne znamo do kada će trajati pandemija. Ne možemo vječno držati škole zatvorenima”, dodala je Bečarević.

Za online nastavu je napomenula da se on i nije pokazao baš dobrim.

“Dobro je što su se škole otvorile i krenuli smo sa manjim grupama, pa možemo pratiti situaciju – da li se broj pozitivnih na koronavirus povećava ili smanjuje”, poručila je.

Kao veliki rizik je navela to da se odlučilo da istovremeno nastavu u školama počnu pohađati učenici i osnovnih i srednjih škola.

“Posebno srednje škole, to moram naglasiti jer smo dali nekoliko smjernica da nam ne budu djeca sigurna samo unutar škole, već i dolazak do škola. Imamo 35 srednjih škola i 80 posto đaka koristi javni gradski prijevoz. Tu je postojala veća mogućnost zaraze. Jedan od prijedloga je bio da se osigura javni prijevoz tj. da se obilježe vozila u kojima će samo biti učenici”, obrazložila je Bečarević.

Ocijenila je da se neki model iz drugih kantona nije mogao primjeniti u Kantonu Sarajevo. Naglasila je da se ipak moglo ranije početi sa pripremama za novu školsku godinu.

“O pripremi objekata škola i finansijskim sredstvima mogu više reći direktori. Vidjeli smo da ni oni nisu baš zadovoljni. Prvo i osnovno što su se žalili jeste koliko im je novca potrebno da bi osigurali uslove u škole, a njihova je odgovornost jer su prvi u toj školi”, ukazala je.

Predsjednicu Vijeća roditelja smo pitali u kojoj mjeri su prihvaćeni prijedlozi koje je spomenula.

“S obzirom da je to bilo prošle sedmice mi čekamo, radna grupa još radi. Mi ne znamo šta je prihvaćeno od toga šta je predloženo. Jedna od osnovnih stvari je bila da je online nastava izvjesna i da je ne možemo zaobići. Ali, ona nije bila baš dobra i kvalitetna u prethodnom periodu. Morali smo dosta toga raditi da provjerimo i osiguramo da nam sva djeca imaju iste uslove – da ažuriramo podatke prema školama i da vidimo sa čime raspolažemo”, rekla je Bečarević.

Podsjetila je da se u prethodnoj školskoj godini dešavalo da učenici koriste mobitel od početka do kraja online nastave i na druge izazove koje su imali i djeca i roditelji. Kako je kazala, za online nastavu su insistirali na pravilniku za ocjenjivanje smatrajući da se način ocjenjivanja u učionici ne može primjenjivati u online nastavi. Poručila je da ako se prihvate sugestije Vijeća roditelja onda je za očekivati da se poboljša nastava u novoj školskoj godini.

Podsjećamo, resorno ministarstvo je odlučilo da će đaci od 1. do 4. razreda osnovne škole ponovo biti u klupama, a da će svi ostali pohađati online nastavu. Ministar Anis Krivić je objasnio kako će se nastava u novoj školskoj godini odvijati.

 

(Klix)

Postupak već pet mjeseci u toku: Vojnici OS BiH koji su pjevali “Ne volim te Alija, zato što si balija” još uvijek nisu kažnjeni

Srbija diže žičanu ogradu na granici